reklama

"Musíme si uvědomit, že je před volbami. To znamená taková situace nahrává protipolitikům příslušného politika, dalším silným výrokům. Já myslím, že tady je důležité, že zazněla v té věci omluva a to několikrát," řekl Ovčáček. Zeman je podle něj informován o tom, že o vykoupení vepřína v těsné blízkosti památníku obětem tábora v Letech se vedou jednání, a je na současné vládě, jak bude postupovat.

Babiš minulý týden v sociálně vyloučené lokalitě ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. "Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl údajně. Za výrok se Babiš již dříve omluvil, tvrdí ale, že jeho slova byla vytržena z kontextu a zpolitizována. Dnes v Letech uvedl, že svůj postoj k holokaustu jednoznačně vyjádřil tím, že se přátelil se spisovatelem Arnoštem Lustigem a sponzoroval jeho knížky.

Babišův výrok o táboře v Letech kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud se podle něj ministr financí ve Sněmovně od výroku distancuje, není ale podle předsedy vlády nutné věc zařazovat na jednání Poslanecké sněmovny, jak si přeje opozice. Dnes předseda vlády uvedl, že návštěva v Letech mohla být pro Babiše užitečná. Věří, že ji využil k tomu, aby se seznámil s fakty o tom, co se v Letech odehrálo, a že už nebude šířit nepravdy.

Ukončit provoz velkovýkrmny prasat na pietním místě chce vláda. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) kabinet preferuje výkup vepřína. Jeho majitelé nevylučují, že by vepřín prodali, a jsou ochotni jednat i o výměně za jiný objekt vhodný pro chov prasat. Zatím ale nemají konkrétní představu, na kolik si objekt cení.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.