Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikuřácký zákon jde k posouzení ke zdravotnickému výboru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Předlohu o zavedení úplného zákazu kouření v restauracích, barech, kavárnách a dalších podobných zařízeních projedná sněmovní zdravotnický výbor.

Zrychlené schvalování normy už v úvodním kole, které navrhovala vláda, dnes vetovaly opoziční kluby ODS a TOP 09, jak se očekávalo. V debatě vystupovali zejména kritici restrikce, avizovali návrhy úprav. Zamítnutí takzvaného protikuřáckého zákona už v prvním čtení nepožadoval nikdo.

Jeho původní verzi Sněmovna v květnu neschválila zejména kvůli postoji poslanců vládního hnutí ANO v souvislosti s jejím zmírněním pozměňovacím návrhem Marka Bendy (ODS), podle kterého by restauratéři mohli zřizovat kuřárny bez obsluhy. Nová norma ale obsahuje ostatní úpravy, které tehdy poslanci podpořili.

"Kouření prokazatelně škodí zdraví. Normální není kouřit, ale normální je nekouřit," řekl na podporu normy zpravodaj Jaroslav Krákora (ČSSD). Podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je nutné se zákonem pohnout, podotkl ale, že v klubu TOP 09 a Starostů jsou na něj různé názory.

"Jdeme z extrému do extrému," kritizoval předlohu Jan Klán (KSČM), ač je podle něho lépe propracovaná než původní verze. Klán avizoval hned čtyři pozměňovací návrhy, které by v různých variantách úplný zákaz kouření v restauracích zmírnily.

K obdobnému kroku je nachystán i Benda, podle kterého lidé kouřit nepřestanou. "Místo abychom jim dali odvětranou místnůstku, nutíme je, aby šli na ulici," řekl. Benda upozorňoval i na další ustanovení zákona, která pokládá za nelogická. Jde například o to, že restauratér by nesměl podat alkohol lidem, kteří už jsou "zjevně ovlivněni". Petr Bendl (ODS) se zastával nynější úpravy, kdy si může restauratér zvolit, zda bude jeho zařízení kuřácké, nebo nekuřácké.

"Vzájemně se nepřesvědčíme," komentoval diskusi ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Už dopoledne řekl, že věří tomu, že dolní komora "opravnou zkoušku" zvládne.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky kouření

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy