Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od dnešního dne musí být na cigaretách varovné obrázky

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - Ode dneška musí tabákové firmy uvádět na český trh cigarety s obrazovým varováním před škodlivostí kouření. Drastické obrázky jsou připravená ve 42 variantách ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Mnozí ale pochybují, že nařízení kuřáky odradí.

Doprodej starých balení bude možný ještě tři měsíce. Novinku zavedla novela zákona o potravinách, zavedení normy v EU požadovali europoslanci. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Budou muset být i na elektronických cigaretách.

"Čekali jsme na technické specifikace požadavků směrnice tak dlouho, jak jen to bylo možné. Avšak v rámci jasných termínů a našich informací, že budeme potřebovat nejméně šest měsíců na změnu produktů a přizpůsobení výrobních zařízení, jsme museli zahájit výrobu pouze na předpokladech vyplývajících ze samotného textu evropské směrnice," řekla ČTK mluvčí české pobočky Japan Tobacco International (JTI) Danica Siváková.

Nová legislativa také zakazuje prodávat malá balení pod 20 cigaret a tabák pod 30 gramů. Do roku 2020 budou zakázané mentolové cigarety. Podle odůvodnění vládní novely zákona by mělo zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta, kritici jsou k tomu skeptičtí.

Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle ČSÚ postupně klesala, předloni došlo k mírnému navýšení na 1950 cigaret na obyvatele. Podle studie KPMG se v ČR loni spotřebovalo 14,72 miliardy cigaret, z toho třicetina jich byla nelegálních. Zhruba polovina nelegálních cigaret v Česku podle ní pochází z Běloruska a Ukrajiny. Česko tak ročně přichází na daních o 1,3 miliardy korun.

Témata:  cigarety kouření

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.