Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadský velvyslanec Jelinek opouští Česko. Lidem vzkazuje: Obavy z uprchlíků jsou přehnané

Kanada, Vancouver
Kanada, Vancouver
Foto: Pixabay

Praha - Po třech letech ve funkci kanadského velvyslance se s Českou republikou loučí Otto Jelinek. Za svůj největší úspěch považuje zrušení víz pro Čechy a obnovení pochroumaných vztahů obou zemí. V rozhovoru s ČTK promluvil také o migrační krizi a jejím řešení.

"Když jsem přijal tuhle funkci, jel jsem do Prahy s jasným cílem, že víza budou zrušena, a to se také povedlo," řekl Jelinek. "Nešel bych sem, kdybych nevěřil, že mohu přispět ke zrušení víz a začít znovu stavět mosty mezi Českou republikou a Kanadou," dodal.

Vízová povinnosti zkomplikovala vztahy Česka a Kanady v červenci 2009. Kanaďané ji zavedli kvůli výraznému růstu žádostí o azyl, jichž bylo tehdy během dvou let více než 2800. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus v ČR. "Naše vztahy nebyly dobré, Kanaďané podcenili to, jak hodně z toho budou Češi naštvaní, od prezidenta přes ministry až po lidi z byznysu. Ti Kanadu téměř odepsali," řekl Jelinek.

Po třech letech od vyřešení vízové otázky jsou podle něj vztahy mezi Kanadou a Českem tak dobré, jak mohou mezi dvěma zeměmi být. Ocenil zejména spolupráci v oblasti IT, inovací a výzkumu. Pro kanadské firmy a investory je podle něj podstatné to, že v Česku je stabilní politické prostředí.

Do Česka se Jelinek chce vracet. "Teď se chci vrátit za svou rodinou v Kanadě, ale k Česku se nikdy neotočím zády, milujeme to tady. Nikdy mne neomrzí pohled na Pražský hrad, pořád se na něj chodím koukat, je to jako z pohádky," uvedl.

Kvóty neschvaluji, odmítání uprchlíků je ale přehnané

"Neřízená migrace je velký problém pro Evropu, ale ne pouze pro ni, ale pro celý svět. Obavy z ní musí mít Kanada, Spojené státy, všichni," řekl Jelinek.

Odmítavý postoj části evropské společnosti vůči uprchlíkům považuje Jelinek za přehnaný, lidé podle něj mají zbytečné obavy. Neschvaluje však úplně návrh Evropské komise, aby si členské země EU dělily uprchlíky podle kvót.

"Neřekl bych, že je třeba se tolik znepokojovat. To ale neznamená, že musíte přijmout lidi a kvóty, které chce Brusel. Každá země se musí rozhodnout sama, co je pro ni dobré. Ale něco se s tou obrovskou uprchlickou vlnou musí udělat, je to globální problém a každá země musí nějakým způsobem pomoct," uvedl.

Jelinek připomněl, že Kanada se zavázala přijmout na své území 30.000 Syřanů. "Kanada je multikulturní země, rádi jsme přijali 30.000 syrských uprchlíků, ale přijali jsme je také díky tomu, že víme, kdo jsou," podotkl. Kanadské úřady podle něho velmi důkladně prověřovaly minulost každého ze Syřanů.

Český postoj k migraci podle jeho slov zatím není zcela jasný. "Zdá se mi, že Česká republika teď nemá úplně jasný směr. Ale určitě musí sehrát nějakou roli. Nemůže uzavřít hranice před uprchlíky, ale může mít kontrolu nad tím, kdo a proč do této země přichází," řekl.

Témata:  Kanada uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy