Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko řeší další problém. Stíhaní migranti utíkají

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Z maďarského uprchlického tábora utíkají uprchlíci. Podle agentury MTI policisté pátrali po sedmi migrantech, kteří přelezli plot a vypařili se.

Ze střeženého tábora pro migranty ve městě Kiskunhalas uteklo sedm osob, z nichž většina má občanství Pákistánu. Agentuře MTI to řekl poradce předsedy maďarské vlády pro vnitřní bezpečnost György Bakondi.

Podle jeho slov migranti přelezli plot kolem sportoviště i stěnu, která je kolem tábora. Policie už pět z nich zadržela, po dvou Pákistáncích ale nadále pátrá.

V táboře jsou umístění migranti, kteří jsou stíháni pro nějaký trestný čin, upřesnil Bakondi. Podle internetové stránky policie migranti uprchli z tábora 3. září před 21:00.

Zpráva přichází ve chvíli, kdy v Maďarsku probíhá masivní reklamní kampaň, kterou zahájila pravicová vláda premiéra Viktora Orbána před referendem, které se uskuteční 2. října. Voliči budou odpovídat na otázku, zda mají námitky proti návrhu Evropské komise o přemístění 160.000 uprchlíků spravedlivěji do všech 28 států Evropské unie.

V rámci systému EU by Maďarsko mělo přijmout 1300 uprchlíků. Program přemístění je určen pro uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Eritrei.

V současné době je třiceti migrantům denně povoleno překročit hranice Maďarska – a to jen v oficiálních „tranzitních zónách". Počet těch, kteří táboří na srbské straně hranice hned za plotem a kteří čekají na přístup do tranzitní zón, klesl minulý týden na 346 v Horgosu a 103 v Kelebii. Tato čísla jsou asi o polovinu nižší než před měsícem.

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy