Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filozof rozebírá Kroměřížskou výzvu: Pomatenci nebo stoupenci demokracie?

Kandidát na preizidenta Michal Horáček
Kandidát na preizidenta Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha - Kroměřížská výzva Michaela Kocába deklaruje jako svůj cíl vybrat kandidáta pro příští prezidentskou volbu, který bude věrohodně ztělesňovat a hájit základní demokratické principy a hodnoty. Filozof a spisovatel Václav Němec to ale nevidí tak přívětivě, jak to na první pohled vypadá.

Iniciativa podle filozofa na první pohled nežádá nic zvláštního. Chce jen slušného prezidenta, který bude skutečně oddán hodnotám zakotveným v Ústavě včetně Listiny základních práv a svobod, tedy prezidenta, který bude ctít a hájit základní hodnoty a principy. Chce také prezidenta, který v souladu s těmito hodnotami bude utvářet naši zahraniční politiku a bude usilovat o to, aby naše země zůstala součástí rodiny demokratických a civilizovaných států.

"Ačkoli je tento požadavek vlastně minimalistický, dnes bohužel není nijak samozřejmý. Kroměřížská výzva vzešla právě z pocitu a poznání, že žijeme v době, kdy základní demokratické hodnoty u nás snad nejsou ještě zcela mrtvé, jako je podle Nietzschova „pomatence" mrtev Bůh, ale jsou rozhodně smrtelně ohrožené; že možná žijeme v přelomové a kritické době, kdy je v sázce demokratický vývoj v naší zemi i naše zahraničněpolitická orientace, v době, kdy je namístě volat spolu s oním „pomatencem": „Kam se pohybujeme my? Což neustále nepadáme?" A jak dobře víme, prezident může tento pohyb výrazně akcelerovat či ovlivnit jeho směr," podotkl filozof.

Podle něj ale vážně hrozí, že v příští prezidentské volbě opět uspěje kandidát, který ústavním a demokratickým hodnotám skutečně oddán není a který ani není přesvědčeným zastáncem našich přátelských a spojeneckých svazků s demokratickými zeměmi. Uvedl to na globu na aktualne.cz a dodal: "Navíc lze očekávat, že některým z těchto kandidátů se dostane vydatné podpory od finančních skupin na ně napojených či od autoritářských režimů, jako je Rusko či Čína, které se dlouhodobě snaží ovlivňovat vývoj v naší zemi i v Evropské unii a prosazovat skrze naše politické představitele své zájmy, jak před tím ostatně varuje i poslední zpráva BIS. Tomuto miliardovému kapitálu samozřejmě nemohou běžní občané konkurovat. Proti finančnímu kapitálu však chce Kroměřížská výzva postavit sociální kapitál: rozvětvenou síť občanské společnosti."

Proto je hlavním úkolem této iniciativy vytvořit celorepublikovou síť aktivních občanů, kteří se budou nejen podílet na výběru jednoho společného kandidáta, ale nakonec ho také při prezidentské volbě podpoří. Kroměřížskou výzvu považuje za síť občanů z celé země, kteří chtějí ve svém vlastním zájmu vzít příští prezidentskou volbu do svých rukou a zasadit se o zvolení slušného, prodemokraticky a prozápadně orientovaného prezidenta.

"Kroměřížská výzva nechce, aby kandidáta pro příští prezidentskou volbu určovala nějaká úzká skupina lidí, ale aby si ho vybrala sama občanská společnost. Výběr kandidáta je přitom zcela demokratickým procesem, který lze přirovnat k jakýmsi „primárkám občanské společnosti". Každý signatář svým podpisem této výzvy získá možnost přímého zapojení do samotného výběru kandidáta a svým opakovaným hlasováním spolurozhoduje o tom, který kandidát nakonec uspěje," podotkl.

"Jedním z cílů Kroměřížské výzvy je, aby prodemokratičtí a prozápadní kandidáti již v prvním kole prezidentské volby netříštili síly. Jde jí o to, aby se dostalo co nejširší podpory jednomu kandidátovi, který bude mít nejlepší šanci postoupit do druhého kola prezidentské volby. Na základě zkušenosti z minulé prezidentské volby chce předejít tomu, aby si tito kandidáti navzájem ubírali hlasy a v důsledku nakonec dopomohli k cestě na Hrad kandidátům, kteří zpochybňují či ohrožují demokratické a prozápadní směřování naší země. Proto také bude apelovat na kandidáty, u nichž se ukáže, že nemají reálnou šanci na úspěch v prvním kole prezidentské volby, aby se kandidatury vzdali ve prospěch nejnadějnějšího kandidáta a podpořili ho," dodal.

"Cíl Kroměřížské výzvy je ovšem obecnější a ambicióznější: Chce vyvolat a vést celospolečenskou veřejnou debatu o úřadu prezidenta a hodnotách, které by měl ztělesňovat. V rámci této diskuse chce pozitivně ovlivnit společenskou atmosféru v naší zemi, pozvednout opět do společného povědomí hodnoty demokracie, svobody a právního státu, a to již v době před krajskými a parlamentními volbami. Jakkoli se mnohým toto počínání může jevit pošetilé a nezvyklé, je otázkou, zda tito podivíni hledající prezidenta – stejně jako onen „pomatenec" z Radostné vědy – nedohlížejí dál než ostatní a nemohli by spolu s ním zvolat: „Neochladilo se? Nepřichází neustále noc, stále více noci? Nemusíme zapalovat svítilny již dopoledne?"" ptá se závěrem filozof.

Témata:  Michal Horáček Kroměřížská výzva

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy