Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet druhů věznic v Česku se zřejmě sníží na dva

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - V Česku zřejmě budou dva druhy věznic, s ostrahou a se zvýšenou ostrahou místo nynějších čtyř typů. Novela je po dnešním druhém čtení ve Sněmovně v závěrečném schvalování.

Úprava má podle ministerstva spravedlnosti přispět k účinnější práci s vězni a ke snížení recidivy.

Poslanci ji schválí zřejmě s doporučením ústavně-právního výboru, který se týká postupu umístění pachatele do jednoho ze tří nových typů oddělení. Rozhodoval by o něm sice ředitel věznice, případné odvolání pachatele by ale řešil trestní soud, nikoli generální ředitel Vězeňské služby. Soudům podle vládní novely zůstane pravomoc posílat odsouzené do jednoho ze dvou typů věznic.

Do věznice se zvýšenou ostrahou by se podle novely dostali pachatelé s výjimečným trestem, členové organizovaných zločineckých skupin, pachatelé s minimálně osmiletým trestem za zvlášť závažný zločin nebo lidé odsouzení za úmyslný trestný čin, kteří utekli z vazby či z výkonu trestu. Těmto vězňům by Vězeňská služba nemohla povolit vycházky z věznice ani přerušení výkonu trestu. Ostatní odsouzené by soudy posílaly do věznic s ostrahou.

Na rozhodnutí o umístění do konkrétního oddělení věznice by se podílel vychovatel, speciální pedagog, psycholog i sociální pracovník. Praktický stejný postup by platil i pro přeřazování vězňů.

Témata:  věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy