Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temelín zastavil výrobu elektřiny, odstávka potrvá 14 dní

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - Druhý blok jaderné elektrárny Temelín byl po odstávce dlouhé 95 dní připojen k síti v úterý večer, už ve středu odpoledne ale zastavil výrobu elektřiny. Důvodem je revize těsnění ložiskových stojanů turbíny.

Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka, mimo provoz je od 26. srpna kvůli výměně paliva.

Reálná výroba elektřiny druhého temelínského bloku klesla na nulu ve středu kolem 17:00. "Aktuálně se turbína vychlazuje, což potrvá do konce týdne. Teprve poté může začít oprava. Délka odstávky je předběžně stanovena na necelé dva týdny," uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták na dotaz ČTK.

Společnost bude mimo jiné kontrolovat olejové vložky, které zabraňují úniku oleje z ložisek turbíny. "Jejich nastavení je záležitostí setin milimetrů. Musí být dostatečně blízko k rotoru, aby nedošlo k úniku oleje, na druhou stranu musí mít vůli od rotoru, aby nedocházelo ke kontaktu," uvedl Sviták.

Souběžná odstávka obou bloků, která skončila v úterý večer, trvala 11 dní. Původně měl být druhý blok spuštěn už minulý týden, zdržení způsobila porucha pojistného ventilu v nejaderné části elektrárny.

Témata:  Jaderná elektrárna Temelín

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy