reklama

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Výsledky má dát plénu do konce října.

Komise už dříve vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který od policie kvůli nesouhlasu s reorganizací odešel, a olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ištvan dal členům komise dokument, který vypracoval bývalý detektiv Komárek.

Výslech Komárka, jenž se kvůli reorganizaci dostal do ostrého sporu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, členové komise v srpnu nedokončili. Tehdy před poslanci mluvil hlavně o tzv. Šlachtově zprávě, kterou však dával dohromady z různých dokumentů právě Komárek. Bývalý detektiv v minulosti nařkl policejního prezidenta Tuhého z "brutálního" úniku informací z vyšetřování. Vzájemně na sebe podali trestní oznámení.

Před poslance už předstoupili Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube a náměstek ředitele nové Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild, jenž dříve vedl protikorupční útvar. V minulém týdnu svoje názory na policejní reformu poslancům sdělili šéf tuzemských žalobců Pavel Zeman, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Při posledním jednání na začátku týdne před poslanci mluvili také ministři Milan Chovanec (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) či hradní kancléř Vratislav Mynář.