reklama

Důležité je kontakt s ním udržet až do příjezdu policie nebo záchranné služby. Při příležitosti dnešního Světového dne prevence sebevražd to ČTK řekla psycholožka Alena Prouzová.

Při rozhovoru s potenciálním sebevrahem je důležité projevit pochopení a nesnažit se mu sebevraždu rozmluvit. Poradci, psychologové nebo policejní vyjednavači musí podle Prouzové tyto techniky ovládat. "Navíc musí být vyzrálou, zkušenou a empatickou osobností," dodala psycholožka.

Podnětem k úvahám o sebevraždě mohou být podle Ladislava Csémyho z Národního ústavu duševního zdraví dlouhodobě neřešené konflikty, nepříznivé životní události, ale i vážné zdravotní problémy. "Zajímavé je, že neplatí laická představa, že vánoční svátky jsou spojeny s větším počtem sebevražd. Naopak, prosinec je dlouhodobě měsíc, kdy je sebevražd spácháno nejméně," uvedl.

Z hlediska počtu sebevražd je podle něj nepřehlédnutelný první den nového roku. "Jistě se na tom podílí jak velká očekávání spojená s přelomem roku, tak i bilancování životní situace, které bývá často ovlivněno nadměrným příjmem alkoholu," uvedl Csémy.

V České republice spáchá sebevraždu podle Českého statistického úřadu asi 1500 lidí ročně. Tendenci ukončit svůj život mají až pětkrát více mužů než žen. V období od roku 2010 do roku 2014 zemřelo podle statistiků 1288 mužů a 272 žen.