Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé jsou na nohou: Parkovat v Praze je kvůli modrým zónám peklo

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Praha zavedla parkovací zóny a lidé se proti nim hodně bouří. Město tímto krokem zpoplatnilo další parkovací místa, ale problém rozhodně nevyřešilo. Spíše naopak. Televize Nova je proti zavádění parkovacích zón a zahajuje proti nim kampaň.

Do redakce TV Nova chodí denně desítky emailů, ve kterých si lidé stěžují na nově zavedené parkovací zóny. A není se co divit. Například na Praze 6 vzniklo 17 000 parkovacích míst v modrých zónách, ale prodáno už bylo 18 000 parkovacích povolení.

Jednoduchým výpočtem si každý spočítá, že když přijedou všichni najednou, na tisícovku řidičů se prostě nedostane. A to i přes to, že mají své parkovací místo zaplacené a mají na něj tím pádem právo. Ale prostě mají smůlu a nezaparkují. Případů, kdy je prodáno více míst než jich ve skutečnosti je, je samozřejmě více. Praha 7 má kapacitu přibližně 9500 míst, prodaných povolení už je ale přes deset tisíc...

Je opravdu zvláštní, jak lidé, kteří se o zavedení modrých zón zasadili a starají se o ně, uvažují. Pokud by organizátor koncertu prodal na akci o tisíc více vstupenek, než je kapacita koncertní síně, jistě by se dočkal pořádné série žalob kvůli náhradám škody od vlastníků vstupenek, na které se místo nedostalo. To ale asi pražští radní neřeší.

Televize Nova proto zahajuje kampaň proti zavádění placených modrých zón na území Prahy. Praha na tento krok rozhodně nebyla a není připravená. Chybí záchytná parkoviště nebo parkovací domy, kde by mohli zaparkovat lidé, kteří do hlavního města dojíždí za prací. A to je velký problém.

Tito lidé teď totiž se svými auty parkují doslova kde se dá (nic jiného jim totiž ani nezbývá). To znamená, že místa, kde nejsou modré zóny, jsou zcela přeplněné, a lidé, kteří v těchto lokalitách bydlí, často nemají žádnou šanci zaparkovat. Samozřejmě si mohou zaplatit povolení parkovat na modré zóně někdě poblíž, ale proč by platili, když před domem mohou (a vždycky mohli) parkovat zdarma.

Další aspektem je samozřejmě zpoplatnění stání v modré zóně. Majitelé aut musí platit silniční daň (dálniční známku), povinné ručení, pokud jsou majitelé nemovitosti, tak i daň z nemovitosti. A zpoplatnění parkovacího místa, které na vás ani nemusí zbýt, je jen dalším způsobem, jak vytáhnout z kapsy lidí další peníze do rozpočtů...

Témata:  Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy