Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pořiďte si páva: Jsou levní a skvěle vás ochrání

Páv
Páv
Foto: Pixabay

Praha - Pávi jsou často chováni pro nevšední krásu. Dnes se s nimi můžeme setkat nejen v zámeckých parcích, ale také v domácnostech. Jsou totiž nejen nádherní, ale dokonce dobře hlídají!

Tito obdivuhodní ptáci jsou velmi společenští a zajímají se o děj kolem sebe. Jsou nebojácní, nezaleknou se ani hluku v okolí. Chov pávů se doporučuje především těm, kteří mají dostatek místa kolem domu a zejména vstřícné sousedy, protože páv není tiché zvíře, někdy pronikavě křičí.

Páv je výborný hlídač

Protože chrání své teritorium, používá se i jako hlídač. Není to tak, že by případného zloděje zahnal, ale hlasitě a intenzivně dává okolí najevo, že do jeho území vstupuje nezvaný host. Páv obvykle vzlétne na strom a začne hlasitě upozorňovat na nebezpečí.

Jsou to zvídaví ptáci, kteří mají přehled o celém svém okolí. Pokud si je pořídíte na zahradu, stene se jejich teritoriem, kde dostávají najíst, takže vám neuletí. Další plus při chovu páva je i to, že si na svého majitele snadno zvykne.

Jak pávy chovat

Pávi snáší české klima bez problémů po celý rok, ale kuřata jsou obzvláště první dva měsíce choulostivější, proto je lepší je za chladnějšího počasí přemístit i s matkou na chráněné místo. Pávi se mohou v dobré lidské péči dožít věku až patnácti let. Kromě základního zbarvení byla vyšlechtěna také bílá a strakatá forma páva korunkatého.

Na potravu je páv nenáročný. Pokud může žít na dostatečně velkém pozemku, většinou si potravu najde sám, ale je dobré ho přikrmovat ať nestrádá. Pávi jsou všežravci, živí se semeny, rostlinami, hmyzem a jinými bezobratlými, ale také obojživelníky a plazy.

Pávi na noc odpočívají v korunách stromů, ale samice hnízdí na zemi nejčastěji v křovinách. Let a běh jsou jejich obranou před dravci. Pávi ulétnou až dvě stě metrů. Tento pták žije přirozeně v hejnu, a tak chovat jen jednoho samotného jedince, ať už samce, nebo samici, není pro zvíře to nejlepší. Proto je vhodné si pávů pořídit několik. Obecně je lepší mít více samic a méně samců, aby nedocházelo k zápasům.

Pokud si páva pořídíte, nechte ho několik dní zavřeného. Jestli jich máte víc, vypusťte prvně páva a za dva až tři dny pávice. V prvních dnech je musíte hlídat. Když váš pozemek opustí, v klidu je přiženete domů. Za pár dní si na nový domov zvyknou.

Pávi se v inzerátech na internetu nejčastěji prodávají po párech. Cena pavího páru se pohybuje okolo 1500 až 2000 kč.

Témata:  zvířata

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy