Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

40 policistů odjelo střežit hranici Makedonie a Řecka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - 40 českých policistů dnes odjelo do Makedonie, kde budou pomáhat střežit hranici s Řeckem před náporem uprchlíků. V pořadí již pátý kontingent bude v balkánské zemi do konce října.

Čeští policisté budou hlídkovat společně s makedonskými. Úkoly jim bude dávat makedonská strana. Policisté budou střežit hranici zejména u města Gevgelija, které je na hranicích s Řeckem. Jednoho makedonského policistu doprovodí vždy dva čeští.

"Ceníme si přátelské pomoci a podpory, kterou Česká republika poskytuje Makedonii v době, kdy moje země a celá Evropa je pod tlakem migrační krize," řekl policistům makedonský velvyslanec v Praze Paskal Stojcheski.

Hlídaná část hranice, podél níž se táhne plot s ostnatými dráty, se definitivně uzavřela pro tisíce uprchlíků počátkem roku. Od té doby vládne v oblasti klid. Na řecké straně hranice se ještě nedávno nacházel největší provizorní příhraniční tábor Idomeni.

Úřady balkánských zemí ale v poslední době opět zaznamenávají pohyb stovek běženců a migrantů na svých územích, což znamená, že cizinci nacházejí s pomocí převaděčů nové cesty, jak přísněji střežené části hranic obcházet.

Témata:  Policie ČR Makedonie uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy