Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba vnitra kvůli šibenicím neuspěla. Nebylo oprávněné ji podat, tvrdí soud

Praha se bouřila proti uprchlíkům a EU (1.7.2015)
Praha se bouřila proti uprchlíkům a EU (1.7.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo vnitra neuspělo se žalobou na Prahu 1 kvůli maketám šibenic na loňské protiislámské demonstraci. Nebylo oprávněné ji podat, konstatoval Městský soud v Praze.

V centru Prahy loni v červenci protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle nich dopustili někteří čeští politici. Úřad městské části Praha 1 na podzim rozhodl, že muž, který šibenice přinesl, nespáchal přestupek.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil podání správní žaloby na Prahu 1 letos v květnu. Vyhrožování šibenicí podle něj nesmí být legální. Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoli českému občanovi podle něj přesahuje meze svobody projevu.

Podle Městského soudu v Praze jde o spor o výklad a aplikaci zákona mezi dvěma státními úřady. "S žalovaným se rozchází (ministerstvo) v posouzení, zda byly jednáním osob nesoucích makety šibenic naplněny znaky přestupku a zda s nimi mělo být zahájeno správní řízení," stojí v rozsudku.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky demonstrace kvůli uprchlíkům

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy