reklama

Celkem 86 procent firem nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower uskutečněné na vzorku 750 zaměstnavatelů v soukromém i veřejném sektoru v ČR.

Čistý index trhu práce tak má hodnotu plus sedm procent, což je doposud jeden z nejlepších výsledků. V předchozím čtvrtletí hlásilo nábor zaměstnanců také devět procent firem, propouštění tři procenta oslovených společností.

"Během posledního roku se trh práce výrazně změnil ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Čistý index trhu práce pro nadcházející čtvrtletí je jedním z nejsilnějších v historii průzkumu a úplně nejsilnější pro čtvrté čtvrtletí, které jsme zaznamenali, protože toto období je z hlediska náborů nejslabší v roce," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Například velké stavební firmy v ČR i přes krizi v oboru zatím nesáhly k propouštění a v blízké době takový krok ani neplánují. Některé z nich však očekávají další pokles tržeb. Podle Českého statistického úřadu české stavebnictví letos do konce července meziročně propadlo o 11 procent, inženýrské stavitelství dokonce o 15 procent.

"Skupina Metrostav má přibližně 5000 zaměstnanců. Společnost Metrostav jich má asi 2800 a toto číslo kolísá v rozsahu plus minus 30 zaměstnanců. Z našeho pohledu tak jde spíše o odchylku než skutečné kolísání," uvedl generální ředitel Pavel Pilát.

Firma Eurovia zatím eviduje meziroční pokles výkonů zhruba o pětinu a podle mluvčí firmy Ivety Štočkové ani zásobník zakázek na další období nevykazuje povzbudivé hodnoty. "Bohužel, tento vývoj jsme očekávali. Paradoxně nikoliv kvůli nedostatku financí na výstavbu, ale vzhledem k vývoji kolem EIA (posuzování vlivu staveb na životní prostředí), mnoho staveb nemá dořešené majetkové poměry, náběh projektování staveb je stále pomalý," sdělila Štočková.

Nedostatek velkých zakázek potvrdil také Strabag. "Snažíme se menší množství zakázek v segmentu velkých infrastrukturních projektů kompenzovat menšími stavbami. Vzhledem k tomu, že máme své pobočky rozmístěné po celém území republiky, byli jsme schopni na tuto situaci reagovat jak z hlediska personálních, tak i výrobních kapacit," řekla mluvčí společnosti Edita Novotná. Počet zaměstnanců označila za stabilizovaný, firma ho nemusela snižovat.