reklama

Hofer chtěl podle komentátora serveru aktualne.cz možná v Rakousku předvést, že bude pěstovat dobré sousedské vztahy. Zeman prý zase hledá každou možnost, jak poškodit Brusel v oblasti řešení migrační krize, jak poškodit německou kancléřku Angelu Merkelovou, a jak se ukázat jako uprchlíkobijec.

Komentátor tvrdí, že Zeman de facto "vstoupil do rakouské kampaně a přijal Norberta Hofera." "Takže šlo zjevně o domácí demonstraci: Brusel mě nechce, tak já si zvu Hofera, protože Brusel, jak víme, nechce ani Hofera. Bruselským politikem je jednoznačně Van der Bellen," podotkl.

Hofer byl podle Fendrycha sice pozván jako muslimobijec, on ale není Martin Konvička. "Je mírnější než Zeman. Prosazuje „lidskost vůči uprchlíkům" a zároveň „nikoli přetížení své země". Chce brát uprchlíky, kteří jsou opravdu pronásledováni, nikoli ekonomické migranty. Zeman by nebral žádné z „jiné kultury", žádné muslimy. Takže ani v tom se neshodnou," upozornil komentátor.

Následně se ptá, co tyto dva politiky vlastně spojuje? "Vztah k Moskvě. Hofer kandiduje za FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs, Svobodná strana Rakouska), což je pravicově populistická strana, jež podporuje německou Pegidu. Někteří politologové se bojí, že za Hofera se Rakousko začne fašizovat. FPÖ má styky s francouzskou Národní frontou, Alternativou pro Německo nebo nizozemskou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse. Orientuje se na Rusko. A Moskva tato uskupení v zemích EU podporuje," uvedl a dodal, že právě moskevská orientace je to, co Zemana spojuje s Hoferem.

Odkazuje tím na stále častěji citovanou "unii v Unii", kterou vysvětlil na Twitteru mluvčí Jiří Ovčáček: "Norbert Hofer představil svůj projekt 'Unie v Unii', který zhruba koresponduje s představou rozšířené Visegrádské skupiny na Visegrád plus."

Podle komentátora je ale problém v tom, že to navrhuje politik ze strany, pro kterou je Putin partner. "Ten projekt nemusí, ale může mít velmi silný rozkladný náboj. Další rozkládání, oslabování EU v době, kdy maximálně potřebuje jednotu. Pak by se taková V5 změnila v pátou kolonu Ruska a mohla by se jmenovat Moskevská pětka," varuje.