Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vienamec dal manželce do auta bombu, dostal osm let

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil osmiletý trest pro Vietnamce, který loni na jaře nastražil manželce do auta bombu. Následná exploze dle verdiktu ohrozila také obyvatele pražských Horních Měcholup.

Vrchní soud tak nevyhověl odvolání státní zástupkyně, která požadovala o čtyři roky přísnější potrestání. Manželka po detonaci utrpěla popáleniny obličeje a tržné rány na nohou, v nemocnici strávila měsíc.

Vůz explodoval 22. dubna 2015 dopoledne na parkovišti mezi panelovými domy v Milánské ulici. Parkoviště leží na trase, kudy chodí děti do nedaleké školy a školky. Výbuch rozmetal části auta do třicetimetrové vzdálenosti, chodci nebyli zasaženi jen náhodou. Za pokus o obecné ohrožení muži hrozilo 12 až 20 let vězení.

"Máme za to, že se jedná o naprosto specifickou záležitost, kdy trestní sazba evokuje útok mnohem razantnějším způsobem. Jednalo se o velice amatérsky zhotovenou nálož a následky výbuchu rozhodně nebyly takové, jak se nyní v Evropě děje," prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Muž (57) zranil svou o 16 let mladší ženu, protože se domníval, že ho podvádí. Tvrdí, že ji nechtěl zabít, ale jen vystrašit. Pražský městský soud cizinci v červnu uložil osmiletý trest, protože přihlédl k jeho nízké inteligenci, dlouhodobě nahromaděnému stresu a také k tomu, že výbuch neměl fatální následky.

Mezi původní vyšetřovací verze policie patřilo i to, že za explozí mohl stát boj konkurenčních podnikatelských skupin. Vietnamští manželé totiž v hlavním městě vlastní síť nehtových studií.

Témata:  výbuch Vietnamci soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy