Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podivná novinka pro řidiče. Zimní gumy jsou povinné i v létě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na řidiče se od nového roku valí velké množství novinek, které upravují provoz na silnicích. A zatímco některé byly potřeba už dávno a všichni si je pochvalují, jiné jsou hodně přitažené za vlasy. Jako například úprava platnosti značky 'Zimní výbava'.

Málokdo o změně ví, ale neznalost v tomto případě neomlouvá. Vyhláška upravující provoz na pozemních komunikacích mění od letošního roku hodně věcí, mimo jiné i dopravní značky. Asi nejkontroverznější změnu přináší značka 'Zimní výbava', která od letoška platí celoročně.

Doposud platilo, že značka řidičům ukládala povinnost použít v označeném úseku zimní pneumatiky, a to od 1. listopadu do 31. března bez ohledu na počasí. V jiném období tato povinnost neplatila. Od letošního roku je ale situace jiná a značka platí celoročně, tedy klidně i uprostřed července, pokud není dodatkovou tabulkou období určeno jinak.

Nová vyhláška značku 'Zimní výbava' definuje následovně: "Značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti."

Ministerstvo chtělo změnou vyhlášky reagovat na situace, kdy například na začátku dubna nebo na konci října napadne sníh, a donutit tak řidiče, aby nepodceňovali jízdu na letních pneumatikách. V extrémních případech to tedy znamená, že řidič bude muset obout zimní pneumatiky na vyznačeném úseku třeba i uprostřed horkého léta.

Témata:  doprava auto silnice

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy