Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vyřkl v rozhovoru s ČT šest lživých výroků, tvrdí Demagog

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v průběhu rozhovoru, který Česká televize odvysílala ve středu 14. září, vyřkl šest lživých výroků. Zjistil to analytický server Demagog.cz, který upozornil například na výrok o stokilometrovém plotu na hranicích Maďarska.

Podle zjištění serveru Demagog uvedl Zeman 18 pravdivých informací, 3 zavádějící výroky, 5 neověřitelných a 6 lživých tvrzení. Prvním z nich je výrok o prosazení krajské samosprávy za jeho vlády. Demagog uvádí, že  Zeman a jeho vláda sice přijali zákon o krajích z roku 2000, ale kraje jako vyšší územně samosprávné celky zakotvil již ústavní zákon o vytvoření vyšších územně samosprávných celků z roku 1997.

"Miloš Zeman a jeho vláda, která vládla mezi lety 1998–2002, přijala zákon o krajích, který sice vzniklým krajům svěřil faktické pravomoci, ale samotné kraje již existovaly. Předcházel mu totiž zmíněný ústavní zákon, přijatý již v roce 1997 za druhé vlády Václava Klause, který byl předložen tehdejším ministrem vnitra Janem Rumlem a ministryní spravedlnosti Vlastou Parkanovou. Účinnosti nabyl dne 1. ledna 2000," uvedl Demagog.

Zeman také uvedl, že Rakousko začíná budovat stokilometrový plot na rakousko-maďarských hranicích. Demagog však upozornil, že zprávy o chystaném stokilometrovém plotu vycházejí z článku na webu deníku Die Welt, který se odvolává na německou tiskovou agenturu. Článek však hovoří o 30kilometrovém plotu. V první verzi článku se sice psalo o 100 kilometrech, zpráva ale byla později opravena.

Sekl se i v účasti u voleb

Třetím nepravdivým výrokem je tvrzení, že účast v senátních volbách je zhruba 20%. Podle serveru sice došlo ke snížení volební účasti ve druhém kole senátních voleb, Zemanův výrok by byl ale pravdivý pouze v případě volebních účastí v druhých kolech senátních voleb. Tento výrok proto Demagog ohodnotil jako nepravdivý.

"V Poslanecké sněmovně je teď ve druhém čtení návrh zákona, který u těch lidí, kteří odmítnou nabízenou práci, tak těm se dá jenom tzv. existenční minimum, což je 2200 korun měsíčně." Čtvrté tvrzení prezidenta Zemana, které Demagog vyhodnotil jako nepravdivé. Jako důvod uvádí, že návrh zákona již prošel třetím čtením a navíc nepostihuje jednorázové odmítnutí nabízené práce a nestíhá jej "udělením" existenčního minima.

"Předně je zákon koncipován tak, že k základu ve výši existenčního minima si lze přilepšit vynaložením vlastní píle, nesankcionuje však pasivitu a rozhodně ne jednorázové odmítnutí nabídky práce. Vedle toho však nelze hovořit o tom, že by někdo "dostal existenční minimum," neboť nejde o dávku, ale o pomocnou vyměřovací hranici," tvrdí Demagog.

Prezident také tvrdí, že velká většina ilegálních migrantů jsou tzv. ekonomičtí migranti a ti neutíkají před válkou. UNHCR však v této souvislosti tvrdí, že ekonomičtí migranti tvoří zhruba 40 % příchozích migrantů do Evropy. Odhad UNHCR potvrzuje také hnutí Amnesty International, podle kterého má na mezinárodní ochranu nárok 50 — 60 % migrantů.

"Jediná zpráva o tom, že ekonomických migrantů je většina, pochází od France Timmermanse, místopředsedy Evropské komise. Timmermans se odvolává na nepublikované statistiky agentury Frontex, podle kterých mají ekonomičtí migranti tvořit 60 %," tvrdí server.

Kraje mají deficit, Zeman tvrdí opak

Posledním nepravdivým výrokem prezidenta Zemana je tvrzení, že kraje hospodaří s vyrovnaným nebo dokonce přebytkovým rozpočtem, až na Moravskoslezský, který trpí deficitem. Osm krajů přitom schválilo pro tento rok rozpočet deficitní. Mezi těmito kraji není kraj Moravskoslezský.

Mezi zavádějící výroky patří například tvrzení, že v tuto chvíli byl podán návrh na trestní stíhání nebo trestní postih pana Bakaly včetně návrhu, aby jeho majetek byl použit pro hrazení ztrát OKD. "Dle dostupných veřejných informací je posledním trestním oznámením týkajícím se OKD a Bakaly, to podané investiční skupinou Arca Capital pod vedením Pavola Krůpy. Toto trestní oznámení "pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání české vlády" bylo podáno již 3. května 2016," uvádí na pravou míru Demagog.

Prezident také uvedl, že sociální demokracie měla ve svém programu zachování tzv. hospitalizačních poplatků. Přesto tyto poplatky zrušila, čímž se prý přišlo o více než 2 miliardy korun. I to je podle serveru zavádějící tvrzení, neboť poplatky v nemocnicích zrušil Ústavní soud, nikoliv ČSSD, takže stranu není možné vinit ze ztráty 2 miliard korun. 

Témata:  Miloš Zeman demagog.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy