Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kromě Brna se problém s pitnou vodou týká asi čtyř desítek obcí

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Lidé, kteří žijí v Brně, se musejí vypořádat s další ránou. Po epidemii žloutenky, kterou už onemocněly stovky lidí, a zamořeném ovzduší se teď ve vodě po celém městě rozšířily bakterie. Kromě Brna se problémy s vodou dotkly i dalších desítek obcí.

Brněnské vodárny a kanalizace varovaly, že voda v celém městě není pitná. Před konzumací by ji lidé měli převařit, odborníci v ní totiž zjistili zvýšené množství bakterií. Nejde prý o běžnou havárii, potíže podle vodáren způsobilo vedro. Ve dvou vzorcích se objevily koliformní bakterie způsobující střevní problémy.

Problém s pitnou vodou se může potenciálně týkat nejen Brna, ale i dalších 43 měst a obcí. Novinářům to dnes řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Hejtman kvůli tomu svolal setkání se zástupci hygieniků, vodáren a starosty dotčených obcí s rozšířenou působností. Voda je až do odvolání pitná pouze po převaření. Podle Haška však není důvod k panice a opatření jsou spíše preventivní.

Hejtman si vyžádal od vodáren seznam obcí, kam dodávají vodu. Mezi ně patří kromě Brna Adamov, Bílovice nad Svitavou, Česká, Dolní Loučky, Doubravník, Drásov, Hajany, Hrušovany, Kaly, Kuřim, Lelekovice, Letovice, Lomnice-Brusná, Malá Lhota, Malhostovice, Měnín, Modřice, Moravany, Moutnice, Nebovidy, Nesvačilka, Ořechov, Otmarov, Popovice, Rajhrad, Rajhradice, Rebešovice, Rozdrojovice, Skorotice, Sokolnice, Střelice, Šebrov-Kateřina, Šlapanice, Štěpánovice, Telnice, Těšany, Tišnov, Újezd u Tišnova, Vojkovice, Vranov, Žatčany, Želešice a Židlochovice. Kraj bude starosty informovat, aby o situaci uvědomili občany.

Zatím se neobjevily informace o tom, že by měl někdo vážné zdravotní problémy. „Nehrozí žádné vážné riziko nebo nebezpečí, ale je na místě opatrnost do doby, než se ukáže, že je situace v pořádku. Trvat to bude několik málo dní," řekl Hašek. Analýza dalších odebraných vzorků by měla být známa nejpozději o víkendu.

Hašek dodal, že není ani nutné nasazení záchranného systému, jako třeba hasičů, kteří by podle Haška mohli například zásobovat obyvatele náhradní pitnou vodou.

Brněnské vodárny a kanalizace čtyřikrát zvýšily dávku dezinfekčního činidla v pitné vodě a začaly intenzivně proplachovat páteřní řady, aby se činidlo rychleji rozšířilo. Přijatá opatření mohou způsobit krátkodobé zakalení dodávané vody.

Koliformní bakterie zahrnují rozsáhlou skupinu bakterií, mezi které patří i nebezpečné E.coli bakterie. Vodárny však vyloučily přítomnost E.coli ve vzorcích. Ředitel Krajské hygienické stanice David Křivánek ČTK řekl, že jde spíše o preventivní opatření. "Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, ale o zcela nepatrné překročení mikrobiálních ukazatelů v důsledku vyšší teploty dodávané studené vody, čímž mírně klesla dezinfekční účinnost běžného zabezpečení v pitné vodě," uvedl Křivánek.

Témata:  Brno voda Michal Hašek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy