reklama

Policisté čelili otázce, v jakém stavu byla obálka s neznámou krystalickou látkou. Naštěstí se později ukázalo, že byla neporušená. Speciální tým ji zajistil, izoloval a převezl na expertízu.

V horším případě by byla obálka porušená a existovala by tak možnost, že jsou lidé, kteří s ní přišli do styku, v ohrožení života. V tom případě by čtveřice přítomných musela projít dlouhou procedurou lékařských testů a kompletní dekontaminací.

Lidé vystavení neznámé látce by se svlékli, umyli a dostali čisté oblečení. Původní oblečení by pak bylo zavřeno v barelech, dokud se nezjistí, co je prášek zač.

"Musíme jednat, jakoby to byl nebezpečný materiál, takže protichemická ochrana, zabezpečení té látky, daní do kontejneru," řekl TV Nova řídící důstojník libereckých hasičů Josef Hanzl. "Zásilka nebyla otevřena, byla zajištěna, takže nehrozil žádný únik," dodal.

Na místě zasahoval hasičský i policejní sbor a dekontaminační tým. "V ochranných oblecích jsme provedli další uložení a dekontaminování celého prostoru," dodal velitel zásahu Roman Koželuh. "Provedeme transport látky nebo transport předmětu do specializovaného zařízení, kde nám řeknou, o jakou látku se jedná," dodal velitel zásahu.