Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Moravu nadále trápí žloutenka. Úředy evidují 258 nakažených

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Počet nakažených žloutenkou typu A v Jihomoravském kraji stále narůstá. Od začátku roku jich úřady evidují 258. Dnes to uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renata Ciupek.

Oproti minulému týdnu je to nárůst o 23 případů. Nejvíce zasažené je Brno, kde jsou zhruba tři čtvrtiny nemocných. Magistrát naočkoval své sociální pracovníky a část strážníků, chystá se k tomu i záchranná služba.

Každý týden přibývá 15 až 25 nových případů. Nejpostiženější skupinou jsou lidé ve věku od 20 do 44 let, avšak nákaza zasáhla všechny věkové kategorie.

"Žádáme všechny spoluobčany, aby se v případě výskytu onemocnění ve svém okolí řídili pokyny pracovníků krajské hygienické stanice. Protiepidemická opatření byla dosud úspěšně provedena u více než 1500 osob v přímém kontaktu s nemocnými včetně ochranného očkování, které zabránilo rozvoji nemoci," uvedla Ciupek.

Na lidi, kteří byli v kontaktu s nemocnými, dohlíží lékař a epidemiolog po dobu 50 dnů. "Jsou vyloučení z aktivit, které by mohly ohrozit zdraví dalších osob, což je například práce v potravinářství, lázeňství a podobně," doplnila Ciupek.

Témata:  Jihomoravský kraj nemoc žloutenka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy