Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nižší kauce nájemného? Sněmovna jí zřejmě sníží na polovinu

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes rozhoduje o maximální kauci nájemného. Zřejmě ji sníží z šestinásobku jeho výše na trojnásobek.

Možná také obnoví předkupní právo u nemovitostí jejich spolumajitelům. Změny má přinést novela občanského zákoníku, kterou dnes poslanci poslali do závěrečného kola schvalování.

Předmětem sporu se stala snaha části poslanců vrátit rozhodování o tom, zda děti budou umístěny do výchovného ústavu nebo dětského domova, ze soudů na diagnostické ústavy. Proti návrhu bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) se postavila ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

"Situace těch dětí se v žádném případě nezlepší a neurychlí," uvedla ministryně. Návrh přirovnala k tomu, jako by ředitelé vazebních věznic měli rozhodovat o tom, do které věznice odsouzený půjde. Podle ní by o osudu až 8000 dětí rozhodovali ředitelé diagnostických ústavů poměrně netransparentně.

Válková namítla, že změnu žádají samy soudy, které by si chtěly ponechat jen rozhodování o nařízení ústavní výchovy. O umístění dětí naopak soudy rozhodují "váhavě, rozpačitě, pomalu" na základě stanovisek orgánů sociálně právní ochrany dětí, jejichž kvalita je různá, dodala bývalá ministryně.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky nájemné

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy