Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dny NATO v Mošnově začaly. Na co se návštěvníci mohou těšit?

Dny NATO v Mošnově (20.9.2014)
Dny NATO v Mošnově (20.9.2014)
Foto: natodays.cz

Mošnov - Na letišti Mošnov u Ostravy dnes začaly Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Dorazilo 45 tisíc lidí. Oproti loňsku, kdy v sobotu přišlo 155 tisíc lidí, tak byla návštěvnost výrazně nižší, důvodem bylo špatné počasí. Zítra už by se ale mělo vyčasit.

"Jsem překvapen tím, že navzdory té nepřízni počasí tady bylo kolem 45.000 lidí, což považujeme určitě za úspěch," řekl předseda sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Lidé podle něj z akce neodcházeli, ani když začalo pršet.

Návštěvníci mohli vidět více než 250 kusů armádní, bezpečnostní či záchranářské techniky ve statických ukázkách i v akci. Velkými lákadly byly americké bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer. Tento letoun disponující technologii stealth, díky níž umí být neviditelný pro radary, je v Mošnově poprvé. Diváci viděli také například osvobození uneseného letadla nebo akrobatické kousky italské letecké skupiny Frecce Tricolori. Přestože většinu dne pršelo, z programu, který je podle pořadatelů nejbohatší v šestnáctileté historii, vypadla jen jedna letecká ukázka.

Na Dny NATO přijeli premiér a ministr

Svou přítomnost předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůvodnil tím, že jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě a otázka bezpečnosti je dnes mimořádně aktuální. 

Předseda vlády řekl, že je velice rád, že ve státním rozpočtu, který bude příští týden schvalovat vláda, je na obranu vyčleněno přes 52 miliard korun. Letos to bylo asi o čtyři miliardy méně.

"Občané volají po tom, aby bylo bezpečno, kladou různé otázky, do jaké míry je Česká republika připravena. O to je důležitější, aby lidé viděli techniku v praxi, aby viděli, jak naši vojáci s technikou zacházejí, jak ji používají," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Česká armáda má podle něj na akci zhruba 1000 vojáků, 20 kusů letecké a 300 kusů pozemní techniky.

První zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun řekl, že pro prezentaci armády jsou Dny NATO velice důležité. "Za prvé armáda se tady může prezentovat sama o sobě se svými lidmi a technikou, za druhé se tady může prezentovat s dalšími složkami bezpečnostních sborů, policií, hasiči, městskou policií, záchranáři a tak dále," řekl Baloun. Akce podle něj velice sbližuje lidi ze zúčastněných států. "Potkávají se tady piloti, lidi z pozemního vojska, ze štábů," řekl.

Upozornění k bezpečnostním opatřením:

- u vstupů do areálu budou prováděny bezpečnostní prohlídky, které jsou standardem na akcích podobného rozsahu a formátu- pro urychlení prohlídek prosím omezte počet a velikost svých zavazadel, která přinášíte do areálu- do areálu nebude umožněn vstup se zakázanými předměty a u vstupu je nebude možné odložit do úschovny- vnášení potravin a nápojů není omezeno

Na Dny NATO přijel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Svou přítomnost zdůvodnil tím, že jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě a otázka bezpečnosti je dnes mimořádně aktuální. 

Předseda vlády řekl, že je velice rád, že ve státním rozpočtu, který bude příští týden schvalovat vláda, je na obranu vyčleněno přes 52 miliard korun. Letos to bylo asi o čtyři miliardy méně.

"Čili pokračujeme v tom slibu, který jsme dali, zvyšujeme výdaje na obranu, nejenom na obranu, ale taky posilujeme rozpočty policie, bezpečnostních služeb. Dnešní svět bohužel není bezpečné místo," řekl Sobotka.

Témata:  Dny NATO Bohuslav Sobotka Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy