Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slunce střídají extrémní srážky. Nejvíce zasáhly západ a střed Česka

Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Extrémní srážky zasáhly západ Česka. Na několika místech napadlo více než 50 mm srážek za 24 hodin. Pršet bude na celém území Česka i v sobotu. Zvlněná studená fronta přinesla také ochlazení, o víkendu bude jen 20 stupňů.

Po tropické první půlce září přišlo ochlazení a intenzivní déšť. Česko celou noc sužovaly vydatný déšť a bouřky, větší komplikace ale zatím nezpůsobily. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal před vydatnými srážkami výstrahu.

Varování platí od pátečního večera až do noci na neděli. Nejvíce ohroženy jsou kraje Karlovarský, Plzeňský a Středočeský, kde může podle meteorologů jen za sobotu napršet 40 až 80 milimetrů. Nižší stupeň nebezpečí pak ČHMÚ vyhlásil pro Ústecký kraj.

Za posledních 24 hodin spadlo více než 50 mm srážek v Dolním Žandově na Chebsku, v Přimdě a Tachově v Plzeňském kraji a také ve Voznici a Ondřejově ve Středních Čechách.

V sobotu už déšť zasáhne celé území Česka. Místy bude vytrvalý a intenzivní, meteorologové proto varují hlavně řidiče, aby zpomalili a jezdili opatrně. Oproti pátku se výrazně ochladilo, teploty klesly na 18 až 22 °C, na západě dokonce na 16 °C.

I neděle by měla na většině území propršet. Teploty se znovu budou pohybovat mezi 16 a 20 °C. Ani začátek týdne nebude jiný, postupně by se ale mělo během pondělí znovu vyjasnit a déšť by mohl podle meteorologů ustávat.

Témata:  počasí déšť

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy