Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby? I přes spory mandát dokončíme, tvrdí Babiš a Sobotka

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hostem dnešní Partie televize Prima byl šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. V koalici je podle něj celá řada sporů, přesto vláda svůj mandát dokončí. Podobně se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"My dokončíme ten mandát, ta vláda je úspěšná, je ironie, že ve vládě sedí jedno hnutí, jedna strana, které mají přibližně stejné preference. Takže je před volbami," uvedl Babiš.

V souvislosti s hlasováním Sněmovny o zákonu, který omezí podnikání ministrů, uvedl vlastník skupiny Agrofert, že se všichni spojili proti němu. Stejně se podle něj proti ANO koaliční partneři s opozicí spojí i před parlamentními volbami příští rok.

"Ta koalice funguje, každý si to vykládá nějak. Měli jsme problémy s reformou policie, to bylo flagrantní porušení koaliční smlouvy, taky ohledně rozpočtu na vědu a výzkum a státní pojištění, tam taky jsme byli proti. Tak každá ta strana si to nějak vykládá a funguje to volně. Já myslím, že to nijak neovlivní, samozřejmě teď jsou krajské volby, tak jsou silná prohlášení," zhodnotil vicepremiér fungování koalice a výroky, které zazněly ve Sněmovně ve středu.

"Tahle vláda je stabilní a je schopna dotahovat věci, které slíbila občanům, do konce," řekl Sobotka v Otázkách Václava Moravce České televize. Česku podle něj nehrozí předčasné volby a zařadí se mezi země, kde funguje pravidelný politický cyklus. "Spory vidíte v každé koaliční vládě, je důležité, aby nepřesáhly míru, kdy vláda je funkční a kdy je schopna prosazovat zákony v Parlamentu," uvedl Sobotka, jako případ popsal nedávnou diskusi koalice o ohraničení věku pro odchod do důchodu.

Babiš odmítl, že by po parlamentních volbách příští rok chtěl vyjednávat o spolupráci s KSČM. Na úrovni krajů to ale nevylučuje. "Pokud mi demokratické strany zakazují jít do politiky a vlastnit něco, tak komunisté by mi asi ten Agrofert znárodnili. Takže já určitě bych s nimi do vlády nešel," uvedl Babiš v nadsázce.

"Na druhou stranu, pokud tady volí tuto stranu 15 procent obyvatel, a vlastně ta strana je tradičně ignorována. Tak buď ji měli zrušit, nebo zakázat její činnost. Nemůžeme se tvářit, že hlasy 15 procent voličů nemají váhu," řekl Babiš s tím, že jeho nedávný rozhovor pro deník Právo mohl být špatně interpretován. Uznal, že s vyjadřováním má někdy problémy.

Témata:  Andrej Babiš vláda koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.