Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní Dny NATO navštívilo 130 tisíc lidí

Dny NATO v Mošnově (20.9.2014)
Dny NATO v Mošnově (20.9.2014)
Foto: natodays.cz

Mošnov - Za celý víkend navštívilo Dny NATO na letišti v Mošnově u Ostravy 130 tisíc lidí. Podle pořadatelů byl letošní program nejbohatší v šestnáctileté historii akce.

Vzhledem k sobotnímu špatnému počasí byla silnější návštěva v neděli, kdy přišlo 85.000 lidí. Před rokem na akci dorazilo 220.000 lidí.

Letos Dny NATO provázelo nejkomplikovanější počasí. I když v sobotu podstatnou část dne pršelo, z programu vypadla jediná letecká ukázka. Jiné zásahy do programu organizátoři nemuseli dělat díky tomu, že při dešti nebyla nízká oblačnost.

Návštěvníci měli například jedinečnou příležitost vidět pohromadě dva americké bombardéry B-1B Lancer a B-52 Stratofortress. Zatímco B-52 přiletěl do Mošnova už několikrát, B-1B byl letos na akci prvním letounem s technologií stealth, jež mu umožňuje být neviditelným pro radary.

Dalšími atraktivními ukázkami byla vystoupení italské letecké skupiny Frecce Tricolori nebo speciální ženské jednotky jordánské armády, která předvedla osvobození rukojmích.

Letos poprvé pořadatelé zavedli osobní prohlídky, během víkendu při nich nezaznamenali žádné incidenty. Prohlídky budou podle Pavlačíka v dalších letech standardem.

Témata:  Dny NATO

Aktuálně se děje

5. května 2024 21:00

EU přidá platformu Voice of Europe na sankční seznam, řekla Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy