Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hubení škůdců, změny na dráze, výměna bankovek. Prezident podepsal nové zákony

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal několik nových zákonů. Je mezi nimi například novela týkající se povolování biocidních přípravků k hubení škůdců.

Za povolení biocidních přípravků budou výrobci platit 30.000 korun. Za žádost o schválení účinné látky pro nový typ přípravku má činit úhrada 150.000 korun.

Novela aktualizuje dosavadní úpravu podle současných předpisů Evropské unie. Počítá se sankcemi nejen pro výrobce biocidů, ale i pro jejich uživatele. Za použití nepovolených biocidů nebo za nesprávné užití biocidních přípravků bude hrozit pokuta až 50.000 korun. Výrobcům a obchodníkům s biocidními přípravky má za porušení zákona hrozit až pětimilionová sankce.

Záporným dopadem zákona může být podle ministerstva zdravotnictví zvýšení cen a snížení dostupnosti některých biocidních přípravků na českém trhu.

Prezident podpisem stvrdil také novelu drážního zákona, která především reaguje na zákon o zřízení nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Sněmovna v novele na návrh Senátu upravila přístup dopravců na železniční vlečky. Provozovatel veřejně nepřístupné vlečky bude povinen umožnit přístup dopravcům v případech, kdy půjde například o manipulační místa, jejichž vlastník je odlišný od vlastníka nebo provozovatele vlečky. Pozměňovací návrh se dostal do zákona v souvislosti se současnou situací kolem těžební firmy OKD.

Novela počítá také s tím, že firmy pracující na dráze budou muset zajistit proškolení svých zaměstnanců a tito zaměstnanci budou muset podstoupit odbornou zkoušku. Na školení i přezkušování bude třeba akreditace ministerstva dopravy. Má to pomoci zajistit bezpečnost na dráze.

Drážní novela také mění pravidla pro kácení dřevin na dráze. K odstraňování dřevin kvůli zajištění provozuschopnosti dráhy už nebude třeba povolení orgánu ochrany přírody.

Prezident Zeman dnes podepsal i zákon o bankovkách. Norma počítá s tím, že popsané, pomalované, přetištěné a potištěné bankovky budou nově považované za běžně poškozené a bude se za ně vždy poskytovat náhrada. Za tzv. standardně poškozené bankovky a mince se podle dosavadní úpravy poskytovala náhrada vždy, za nestandardně poškozené jen v určitých případech, které vyhodnocuje Česká národní banka.

U mincí budou z přesně vyjmenovaných nestandardních poškození vyňaty proděravělé mince. Prodejní automaty už nebudou zadržovat podezřelé mince, ale budou je odmítat. I nadále bude platit, že na případy úmyslného poškozování mincí a bankovek se uplatňují ustanovení trestního zákoníku.

Témata:  Miloš Zeman zákony peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy