Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fyzik Ošťádal musí přepracovat sovjí žalobu na Zemana, jinak jí soud nepřijme

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Fyzik Ivan Ošťádal musel přeformulovat žalobu, kterou podal společně s Univerzitou Karlovou na prezidenta Miloše Zemana. V opačném případě by ji soud nemohl přijmout.

Ošťádal musel na výzvu pražského městského soudu želobu přeformulovat. Původně se domáhal toho, aby soud prezidentovi uložil povinnost jmenovat Ošťádala profesorem, takto ovšem soudní senát hlavu státu úkolovat nemůže.

Pozměněná akademikova žaloba tak nyní žádá, aby soud stanovil, že Zeman musí ohledně Ošťádalovy profesury vydat rozhodnutí. Soud se bude fyzikovým požadavkem zabývat ve středu.

Zeman loni v květnu odmítl podepsat jmenovací dekrety jak Ošťádalovi, tak i řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi a Janu Eichlerovi z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to jejich závažnými prohřešky z minulosti, u Ošťádala pak konkrétně kontakty se Státní bezpečností.

Žaloby na prezidenta původně podali všichni tři muži. Eichler později žalobu stáhl s tím, že další snahu o udělení akademického titulu ze Zemanových rukou pokládá za marnou a nedůstojnou.

Podle akademiků prezident svým otálením nerespektuje závazný pokyn vědecké rady a usnesení vlády. Domnívají se, že narušuje samostatnost a nezávislost univerzit.

Témata:  Miloš Zeman soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy