Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vandalové, kteří poničili kavárny v Praze, dopadeni. Hrozí jim až tři roky vězení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pražští policisté po necelém půl roce vyřešili případ z dubna, kdy neznámí vandalové poničili několik pražských kaváren zapojených do kampaně bojující proti předsudkům a nenávisti.

Pětici pachatelů, kteří fasády a výlohy několika kaváren postříkali hanlivými nápisy a "ozdobili" neonacistickými symboly, nyní hrozí až tři roky za mřížemi. Podniky si vybrali proto, že se zapojily do kampaně organizace HateFree Culture.

Obvinění jsou nejen z poškozování cizí věci, ale i z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod skupin i jednotlivců. Sprejeři poničili i podchod v metru na Karlově náměstí, kam mimo jiné nastříkali nápis Uprchlíci, táhněte!

"Detektivy čekala od samého začátku nelehká práce, neboť jediné čím disponovali, byla jednotlivá místa činu a pár záběrů bezpečnostních kamer. Na těch navíc byli podezřelí zachyceni pouze okrajově a velice nezřetelně," popsal vyšetřování mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Kriminalisté proto museli velmi opatrně prozkoumávat terén, aby vandaly a přívržence neonacismu nevyplašili. To se jim nakonec podařilo - v poutech skončilo pět výtržníků ve věku 19 až 22 let.

Detektivové navíc během vyšetřování zjistili, že dva z pěti vandalů mají na svědomí i další podobný útok. Na začátku července poničili další podnik na Břevnově, zničili vnitřní vybavení a zdemolovali výlohu.

Témata:  krimi vandalství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy