Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chystá na výročí 100 let státu obří vojenskou přehlídku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Česko nejspíš čeká v roce 2018 velkolepá podívaná. Podruhé v novodobé historii země by měla Prahou zadunět vojenská přehlídka, a to 28. října v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa, informuje dnešní vydání Práva.

Detaily zatím nejsou známy, protože ministerstvo obrany je drží pod pokličkou. Podle informací Práva armáda, stejně jako v roce 2008, představí spolu s příslušníky policie a integrovaného záchranného systému to nejlepší, co má k dispozici.

"Ano, něco se chystá, ale zatím není jisté, ani kdo všechno by se měl zúčastnit, ani není rozhodnuto o místě, kde by se přehlídka měla konat," potvrdil Právu vojenský historik a šéf odboru válečných veteránů ministerstva obrany Eduard Stehlík. Podle něho jde o to, aby lidé, kteří přijdou, viděli to nejlepší a co nejvíce, co bude možné.

Zatímco před listopadem 1989 se přehlídky konaly na Letné, ta první po vzniku ČR se uskutečnila na Evropské třídě v Praze. Ovlivnit místo může i to, kdo bude právě prezidentem – volby budou počátkem roku 2018.

Do Dejvic se totiž přehlídka stěhovala poté, co tehdejší prezident Václav Klaus prý nebyl nadšen tím, že by mu pod okny Hradu burácela vojenská technika při cestě na Letnou. Podle Stehlíka je jisté, že by se zúčastnit měly všechny složky armády.

Témata:  Armáda České Republiky 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy