Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který šíří HIV, je na útěku. Hrozí mu až 12 let vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zdeněk Pfeifer představuje smrtelné nebezpečí - je HIV pozitivní a vědomě šíří nákazu dál. Je na něj vydán dokonce mezinárodní zatykač a teď k němu zřejmě přibude obžaloba z těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci. Jednou z jeho obětí je i nezletilý chlapec.

V Česku vytrvale stoupá počet lidí nakažených HIV. Část z nich má na svědomí i Zdeněk Pfeifer. Osmačtyřicetiletý muž totiž na internetu hledal a lákal mladé muže z celé republiky na sex. To, že je nositelem neléčitelné infekce HIV jim ale zamlčoval a při sexu s nimi nepoužíval ani ochranu.

Policie dosud odhalila šestnáct lidí, se kterými Pfeifer provozoval sex a objevila mezi nimi několik HIV pozitivních. Někteří se prokazatelně nakazili právě od Pfeifera - mezi nimi i jeden třináctiletý chlapec. Skutečný dopad mužova jednání ale bude pravděpodobně mnohem větší a policie odhaduje, že se od něj mohlo nakazit daleko více lidí, než je policistům známo.

Také proto policie zveřejnila fotografie hledaného a důsledně varovala všechny muže, kteří s ním měli sex, aby se nechali vyšetřit. Kromě toho policie prověřila i obrovský počet kontaktů v mobilním telefonu hledaného. Bylo jich přes tři tisíce. Vytipované pak policie přímo oslovila s varováním. Postupem času se tak podařilo odhalit 23 nakažených mužů.

Zdeňka Pfeifera policie stíhala až dosud jako uprchlého. Teď je na spadnutí žaloba a muž může být souzený i jako uprchlý, upozornily Lidové noviny. Za těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci hrozí Pfeiferovi až 12 let vězení. Návrh na obžalobu dnes doputuje ke státnímu zástupci v Ústí nad Labem a je zřejmě jen otázkou dnů než padne obžaloba.

Témata:  krimi HIV (RNA virus z rodu lentivirus)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy