Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chce Sobotka v Česku více uprchlíků? Novinář naznačil nemilou věc

Erik Best, americký novinář v ČR
Erik Best, americký novinář v ČR
Foto: Reprofoto ČT

Praha – V pátek se v Bratislavě sešli lídři zemí Evropské unie, mimo Velké Británie, aby na neformálním summitu jednali o tématech, jako je reforma skupiny nebo uprchlická krize. Jak poukazuje americký novinář a komentátor Erik Best, české premiér Bohuslav Sobotka svými vyjádřeními Česku moc nepomáhal.

Sobotkův mandát na jednání na Slovensku schválila vláda, premiér měl podle něj prosazovat prohloubení bezpečnosti EU a znovunastartování ekonomického přibližování mezi členskými státy.

„Důležitou oblastí, kterou vidím, je otázka sbližování životní úrovně v rámci Evropy, konvergence mezi jednotlivými částmi Evropské unie a pro tu bychom měli využít všechny výhody, které nám dnes dává společný trh, schengenský prostor, čtyři základní svobody, na kterých je Evropská unie postavena, investiční politika, ale také třeba efektivnější využití evropských fondů. To znamená využít možnosti k růstu životní úrovně, prosperitě, tak aby se postupně sbližovaly příjmy v jednotlivých částech Evropské unie," uvedl premiér například ve svém projevu na plenárním panelu Ekonomického fóra v polské Krynici, které se uskutečnilo několik dní před jednáním v Bratislavě.

„V průběhu sedmi týdnů před summitem v Bratislavě vytruboval premiér Bohuslav Sobotka do světa svou vizi snížení mzdových rozdílů mezi starými a novými členskými státy Evropské unie. Pojďme na chvíli předstírat, že chtěl skutečně pomoci lidem a nesnažil se pouze získat další evropské dotace pro ČSSD a.s.," komentuje jeho výroky Best ve svém pravidelném zpravodaji FS Final Word.

Otázkou podle něj je, jak by rychlejšího sbližování mezd dosáhl. „Přinutil by středoevropské firmy platit více, nebo společnosti v západní Evropě platit méně? Zavedl by celoevropskou minimální mzdu? Nebo by skrze evropské sociální inženýrství zázračně zvýšil celkovou prosperitu východní části EU?" nastiňuje možnosti novinář.

„Většina Čechů je ochotna spokojit se s nižší mzdou výměnou za lepší životní podmínky, jinak by jich už v Německu pracovalo mnohem více. Evropským sociálním inženýrstvím by tak Sobotka zvládl zatraktivnit Českou republiku především pro uprchlíky. Angelu Merkelovou by to sice nepochybně potěšilo, ale jen málo Čechů by to považovalo za vylepšení svých životních podmínek," rýpnul si Best.

Témata:  Bohuslav Sobotka Erik Best uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy