Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ruského umělce Vorotnikova do vazby nepošle. Slíbil, že neopustí Česko

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ruský umělec Oleg Vorotnikov nepůjde do vazby. Soudkyně Městského soudu v Praze Vladana Woratschová přijala jeho písemný slib, že neopustí Česko a bude se dostavovat k soudu kvůli vydávacímu řízení.

Vorotnikov je členem disidentské výtvarné skupiny Vojna. Ta se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB z léta 2010. Na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB tehdy umělci namalovali obří penis. Na podzim stejného roku byl Vorotnikov s dalším členem Vojny zatčen za akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku.

Vorotnikov byl spolu s manželkou Natalijí Sokolovou v neděli večer v Praze. Nyní žádají o azyl ve Švýcarsku. Podle Sokolové je možné, že bude Vorotnikov vydán ke stíhání do Ruska. Žena byla už propuštěna, podle informací ČTK z Česka odcestovala.

Vorotnikov nyní nesmí opustit Česko a musí docházet na soudní jednání. Vydání do cizího státu povoluje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí.

Témata:  soudy Rusko Oleg Vorotnikov

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy