Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi před dluhy utíkají, Pelikán chce řešení

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu insolvenčního zákona, jež má rozšířit možnosti oddlužení i na dlužníky, kteří nejsou schopni hradit předpokládaných 30 procent svých finančních závazků.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na dnešní tiskové konferenci zároveň varoval veřejnost před půjčkami.

"Nebylo tak špatné, dokud jsme se báli žít na dluh. Lidé se naučili nebát, to ale neznamená, že s těmi dluhy umí pracovat," podotkl Pelikán. Upozornil, že české domácnosti dohromady dluží 1,38 bilionu korun. Půjčku měl nebo má každý třetí Čech. "Výzva všem: pokud možno si nepůjčujte," vzkázal.

Základní reakce dlužníků je podle ministra ta, že se snaží před problémy schovat a nevidět je. "Připravujeme novelu insolvenčního zákona, která by měla přinést rozšíření možností oddlužení. Tím nechceme říct, že lidé nemají platit svoje dluhy. Oddlužení bude krušná doba pro všechny, kdo do něj stoupí. Bude to sedmileté období. Pokud se dlužník skutečně bude chovat tak, aby co nejlépe napravil svoje pochybení, tak po sedmi letech má šanci se z dluhové pasti dostat," popsal chystanou změnu Pelikán.

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má umožnit dlužníkovi nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. Ministerstvo chce zcela odstranit stávající vstupní podmínku k oddlužení, která hovoří o tom, že dlužník má být schopen uhradit 30 procent svých dluhů.

Novela zavede mechanismy zajišťující to, aby insolvenční správce na snahu dlužníka dohlížel a svá zjištění následně sdělil soudu - například to, zda si dlužník skutečně aktivně hledal práci. "Pokud dlužník získá dobrodiní oddlužení, po sedm let nebude smět do takového procesu znovu vstoupit. Každý má právo jen na jednu chybu," uzavřel ministr.

Témata:  Robert Pelikán dluhy Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy