Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelomový rozsudek: Důchodci našli zastání proti šmejdům

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: KreBul.cz **www.krebul.cz**

Praha - Přelomový rozsudek vynesl Obvodní soud pro Prahu 7. V kauze šmejdů rozhodl, že smlouvy, které uzavřeli klienti s firmou Bio Natural Medical, jsou neplatné. Upozornil na to Radiožurnál s tím, že senioři by měli dostat své peníze zpět.

Podle Radiožurnálu navštívila paní Slávka Skopová (79) v březnu loňského roku předváděcí akci společnosti Bio Natural Medical v pražských Holešovicích, kde si  zakoupila polarizační lampu a masážní přístroj.

Celková hodnota přístrojů měla být údajně 160 tisíc korun, paní Skopová ale dostala slevu a oba přístroje zakoupila za 40 tisíc korun. Druhý den ale chtěla zboží chtěla vrátit, to už však bohužel nešlo.

Soud se ale za paní Slávku postavil a dal tak seniorům v podobné situaci naději. "Rozsudek je přelomový zejména v tom, že soud provedl důkazy i ty co udělal sám, usoudil, že smlouva, kterou uzavřela paní Slávka, vůbec není platnou smlouvou. Řekl, že jednání žalované strany je natolik špatné a natolik v rozporu s dobrými mravy, že vůbec nemohlo zavázat účastníky k nějakým právům a povinnostem mezi nimi," uvedl právník Viktor Rossmann.

Společnost Bio Natural Medical se podle Radiožurnálu proti rozsudku neodvolala, takže musí vrátit peníze nejen paní Slávce, ale také ostatním seniorům. Klientům právníka Rossmanna musí firma vrátit skoro milion korun.

Šmejdi jsou na ústupu a počet předváděcích akcí klesá. Roste totiž počet starších lidí, kteří se proti podobným prodejcům brání. "V roce 2014 šlo o 27 600 nahlášených předváděcích akcí, v loňském roce už jen o 18 tisíc. Je to výrazný pokles, který pokračuje. Letos za první čtvrtletí to bylo zhruba 6 tisíc nahlášených předváděcích akcí, ve druhém čtvrtletí už jen 3 300," řekl Rozhlasu mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

"Soudy budou spíše stát na straně malého spotřebitele, než na straně velké společnosti. Zvláště takové, kde není něco v pořádku. Je to signál i společnostem, že jim nebude všechno procházet. Od 90. let na to spoléhaly, pokud něco takového dělaly, prakticky nic se jim nikdy nestalo. Oběti se báli ozvat, báli se, že je to bude něco stát," dodal.

Témata:  důchodci šmejdi, podvodní prodejci

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy