Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který uškrtil matku svojí expřítelkyně šálou, si odpyká 14 let

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Olomouc - Roman Šváb (52) si definitivně odpyká 14 let za vraždu seniorky, trest mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Recidivista byl v minulosti již osmnáctkrát trestaný, hlavně za krádeže.

Tragédie se odehrála 27. ledna v rodinném domě v Pršticích. Po předchozí slovní rozepři s matkou (†75) své expřítelkyně vytáhl muž v kuchyni ženě z kapsy pletenou šálu, omotal ji seniorce kolem krku a škrtil ji tak dlouho, dokud nezemřela. Šváb poté ženě ukradl náušnice a řetízek a prodal je v zastavárně.

Motiv jeho činu byl podle soudu banální a malicherný, důvodem bylo to, že se údajně negativně vyjádřila o své dceři, bývalé Švábově partnerce. Rozchod s ní Šváb těžce nesl. Frustraci jeho vztahu si tak podle rozsudku hojil na její matce.

Podle předsedy senátu Stanislava Urbance je trest uložený v sazbě deset až 18 let přiměřený. "Jde o osobu speciálního recidivisty, který se neštítil okrást poškozenou, kterou předtím usmrtil," uvedl Urbanec. "Polehčovalo mu sice to, že napomáhal při objasňování trestné činnosti, doznal se a litoval svého činu, na druhé straně mu výrazně přitěžovala řada přitěžujících okolností," doplnil soudce.

Obhajoba požadovala trest v rozmezí od 12 do 14 let. "Soud prvního stupně pominul kromě samotného doznání a lítosti také jeho spolupráci s orgány. Navíc šlo o zkratkovité jednání, nesnažil se tento čin maskovat, nenakládal s tělem," uvedl obhájce Švába. Naopak žalobce měl stejný názor jako odvolací soud.

Témata:  vražda soudy věznice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy