reklama

Šéfa slovenské vlády Roberta Fica ocenil Sobotka za organizaci neformálního summitu unijních zemí v polovině září. "Nebylo jednoduché summit (EU) připravit, přichystat jeho agendu a zajistit, abychom odjížděli z Bratislavy alespoň s elementární dohodou," řekl český předseda vlády a vyjádřil slovenskému předsednictví plnou podporu.

Sobotka prohlásil, že společné zasedání obou vlád, které se koná počtvrté, považuje za výraz nadstandardního přátelství Česka a Slovenska. "Je v evropském kontextu výjimečné a je jedinečnou platformou k jednání o věcech, které nás spojují," dodal český premiér.

Zasedání české a slovenské vlády se koná poměrně pravidelně, naposledy u jednoho stolu ministři a ministryně obou zemí zasedli v květnu 2015 na moravském zámku Valtice. Podobná společná zasedání a mezivládní konzultace česká vláda organizuje také s Polskem a Izraelem.

S Ficem chce Sobotka jednat o bilaterálních tématech, ale i o aktuálních bezpečnostních otázkách v Evropě. "Scházíme se v nelehké době," poznamenal český premiér. Unie se podle něj musí vypořádat s řadou výzev a s proměnami v bezprostředním sousedství. "Je klíčové, abychom zachovali jednotu a vůli spolupracovat," uvedl.

Za zásadní témata mezivládního jednání, kterého se účastní téměř úplná česká vláda, označil Sobotka modernizaci klíčových dopravních tahů, energetickou spolupráci i přípravu kulturních akcí v souvislosti se stým výročím vzniku Československa a rovněž s výročími Pražského jara a vzniku samostatného Česka a Slovenska v roce 2018.