Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cikrt se s tím nepáře: Homeopatika jsou placebo a šamanismus

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Homeopatie představuje nejrozšířenější obor takzvané 'alternativní' medicíny. Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví ale tvrdí, že jde pouze o placebo efekt a šamanismus. To se nelíbí homeopatovi Tomášovi Karhanovi.

Společnost Boiron po pěti letech výzkumu zveřejnila studii o účincích homeopatie. "Je to studie, která běží už několik let a postupně jsou z ní uvolňovány výsledky. Je potřeba zdůraznit, že je to studie sponzorovaná, a dokonce vedená lidmi od výrobce těch cukrových kuliček, tedy těch tzv. homeopatických léků," uvedl pro Český rozhlas Plus Tomáš Cikrt.

"Je to studie, kterou je nutné brát s rezervou. Ty dílčí výsledky, které jsem dosud viděl, svědčí o tom, že lidé – pokud s nimi lékař laskavě hovoří a dělá kolem toho ten šamanismus s homeopatickými léky – tak trpí méně úzkostmi a lépe spí. Ale všechno je to efekt placeba," dodal.

Tomáš Karhan, pediatr a homeopat, ale tvrdí, že o placebo nejde. "Rozhodně to placebo není. Jsem dětský lékař s dlouholetou praxí a používal jsem jak metody běžné medicíny, tak metodu homeopatickou. Hezký způsobem mi to rozšířilo spektrum. A ty pseudoargumenty, které jsou tu uváděny – že se jedná pouze o placebo – tak celá moje praxe a životní zkušenost plus výsledky řady studií toto rozporují. Nejedná se o placebo, jedná se o léky," podotkl.

"Nejsme pomatenci, jsme soudní lidé, kteří vyhodnocují výsledky své práce podle toho, jestli to funguje," dodal lékař. "Začít si tady vykládat o individuálních zkušenostech je něco, co by nás přivedlo na scestí," opáčil Cikrt.

Následně zmínil australský výzkum, který udělal souhrn všech dosud provedených studií různých organizací po celém světě na téma homeopatie. "Zahrnuli 57 všech velkých hodnocení, ve kterých bylo 176 klientských studií u 68 různých zdravotních stavů. Výsledek byl jasný: není žádný důkaz, že by homeopatie účinkovala jinak než placebo. Autoři studie říkají – pozor, aby pacienti nezanedbali jinou léčbu, kterou potřebují," uvedl.

Témata:  Tomáš Cikrt léky

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.