Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči dostali nové plošiny. Prý jsou nepoužitelné

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karviná - Hasiči mají problém. Ohrožují je padající vysokozdvižné plošiny - na severní Moravě se dnes po vysunutí žebříku převrátila další moderní plošina, kterou hasiči dostali teprve v lednu. Ti navíc tvrdí, že problémy jsou s plošinami i jinde. Věc vyšetřuje policie a zabývá se jí i soudní znalec.

Nehoda, chyba obsluhy nebo prostě nebezpečný stroj? Touhle otázkou se teď zabývají hasiči na severní Moravě a dost možná i jinde v zemi. V krátké době se jim převrátila už druhá moderní plošina ze čtyř, které v lednu dostali.

Poprvé se to stalo ve Frýdku-Místku při testování plošiny. Navlas stejná situace se opakovala i dnes při testech plošiny, které hasiči na dnešek zorganizovali za přítomnosti soudního znalce a revizního technika.

Nehoda se stala dnes přímo na stanici v Havířově, v Karvinské ulici - naštěstí nikoli při ostrém provozu plošiny (v tom ještě dosud nebyla), ale na dvoře před garážemi. Při nehodě se zranil jeden z hasičů. Pád plošiny v krátkém oficiálním oznámení potvrdili i krajští hasiči a policie, která případ řeší jako nehodu.

"Při testování automobilové plošiny AP 42 v areálu hasičské stanice HZS MSK v Havířově za účasti revizního technika a soudního znalce došlo z dosud nevyjasněných příčin dnes dopoledne k jejímu pádu na bok. Při pádu se zranil na noze jeden z hasičů. Příčina této mimořádné události je v šetření," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Podle informací TV Nova se plošina převrátila ve chvíli, kdy rameno dokonce ani nebylo vysunuto do krajní polohy.

Hasiči v tiskovém prohlášení nekomentují bezpečnost nových plošin, ale z mínil se o nich krajský ředitel hasičů Zdeněk Nytra v rozhovoru pro Moravskoslezský deník. "Nehoda ještě vyšetřena nebyla – ale, alespoň podle mého názoru, byly učiněny všechny kroky tak, abychom tu skutečnou příčinu znali," začal opatrně ředitel Nytra.

"Pochopitelně ve hře jsou nejen peníze, ale hlavně životy a zdraví zasahujících hasičů, proto jsme najali soudního znalce, proto byla také událost nahlášena na policii a doufám, že se ve velice krátké době dozvíme skutečnou příčinu. S obdobnými výrobky jsou ale problémy po celé republice, což jsme pochopitelně v době výběrového řízení nemohli vědět," uvedl ředitel Nytra.

Plošin polské výroby AP 40 Bumar s dosahem až 44 metrů dostali počátkem roku hasiči Moravskoslezského kraje celkem šest. Jejich provoz ale podle hasičů komplikují technické problémy, a tak plošiny většinu času tráví v reklamačních opravách.

Témata:  hasiči Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy