Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Sobotka ocenil Peresův přínos pro Blízký východ

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že Blízký východ potřebuje politiky, jako byl izraelský exprezident Šimon Peres. Jen tak podle něj může skončit násilí a náboženský fundamentalismus.

Uvedl to v reakci na zprávu o Peresově úmrtí. Zároveň vyjádřil soustrast občanům Izraele i blízkým bývalého prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír.

Peres zemřel dnes ve věku 93 let. Státní pohřeb se uskuteční v pátek a zúčastní se ho mimo jiné americký prezident Barack Obama, exprezident Bill Clinton se svou manželkou, současnou prezidentskou kandidátkou amerických demokratů Hillary Clintonovou, papež František i britský princ Charles.

Sobotka ocenil Peresovy zásluhy na založení Izraele po druhé světové válce a jeho úsilí o nastolení míru mezi Izraelem a Palestinou. „Region Blízkého východu potřebuje politiky formátu Šimona Perese, aby se dokázal vymanit ze začarovaného kruhu předsudků, náboženského fundamentalismu a násilí," uvedl předseda české vlády.

„Jsem přesvědčen, že mírové dohody z Osla, na jejichž uzavření se podílel, jsou i dnes možnou cestou k nalezení míru na Blízkém východě," dodal Sobotka.

Premiér zmínil také tradičně silný vztah mezi Českem a Izraelem.„Sdílím smutek nad úmrtím této velké osobnosti Státu Izrael, který patří k tradičním přátelům a spojencům České republiky," dodal.

Témata:  Bohuslav Sobotka Simon Peres Izrael

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy