Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa znovu hledá své kulturní kořeny v náporu islámského fundamentalismu, uvedl Zeman

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brandýs n.L.-St. Boleslav - V době, kdy Evropa čelí náporu islámského fundamentalismu, je třeba vrátit se ke křesťanským kulturním kořenům. Na svatováclavské poutní mši to uvedl prezident Miloš Zeman.

Prezident vystoupil na závěr tradiční poutní mše ve Staré Boleslavi, která byla věnována odkazu svatého Václava. V krátkém proslovu nejprve připomenul tři slova z pomníku Bible kralické, na němž stojí Bůh láska jest. Ocitoval také list svatého Pavla Korintským, který v něm uvádí: „Lásky kdybych neměl, nic nejsem."

Tato slova jsou podle něj důležitá obzvláště v dnes. „Připomeňme si tato slova v době, kdy celá Evropa znovu hledá své kulturní kořeny v náporu islámského fundamentalismu. A snažme se učinit vše pro to, abychom se k těmto kořenům opravdu vrátili," uvedl prezident. Závěrem přítomným popřál víru, naději a lásku.

Jeho slova přítomní odměnili potleskem, při jeho uvítání a zpočátku jeho vystoupení se ale ozýval sporadický pískot a ojedinělé výkřiky hanba

Kardinál Dominik Duka připomenul, že Zeman dnes slaví 72. narozeniny. Poblahopřál nejen jemu, ale i přítomným Václavům a Vendulkám k jmeninám. Konkrétně zmínil bývalého prezidenta Václava Klause a také zesnulého prezidenta Václava Havla. To shromáždění ocenili zřejmě nejsilnějším potleskem.

Témata:  Miloš Zeman Dominik Duka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy