reklama

Češi si dnes připomínají Den české státnosti, pro Miloše Zemana má ale tento den ještě jiný nádech, připadají na něj totiž jeho narozeniny. Stráví je ale pracovními povinnostmi a hned zítra odlétá na konferenci na Rhodos.

V minulých letech přitom byly oslavy prezidentových narozenin poměrně velkolepé. Loni je oslavil v ruské restauraci v New Yorku. Před dvěma lety, když slavil jubileum, byly oslavy ještě větší. Nejprve oslavoval v rodinou v Lánech, pak se konala slavnostní večeře na Pražském hradě.

Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně do rodiny učitelky a poštovního úředníka. S otcem se nevídal od svých dvou let, zemřel, když bylo Zemanovi třináct let. Vystudoval střední ekonomickou školu, poté nastoupil do účtárny v Tatra Kolín. Na vojnu kvůli srdeční vadě nemusel. V roce 1965 začal studovat Vysokou školu ekonomickou. S první manželkou Blankou má syna Davida, se současnou chotí Ivanou dceru Kateřinu.

V minulosti působil jako ekonom a prognostik, byl předsedou ČSSD, Poslanecké sněmovny i vlády. Po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2003 odešel na sedm let z politiky. V roce 2010 se stal předsedou Strany Práv Občanů ZEMANOVCI, na funkci ale brzy rezignoval. Od roku 2013 je třetím prezidentem České republiky.