reklama

O rozhodnutí soudu informoval státní zástupce Jan Veselý. „Oba obvinění mladiství byli vzati do vazby z důvodu paragrafu 67, písmena a, c trestního řádu, tedy z obavy, že budou trestnou činnost opakovat, nebo uprchnou a budou se skrývat," řekl.

Podle právní kvalifikace případu jsou obvinění ve třetím, nejpřísnějším paragrafu trestního zákona, za vraždu spáchanou zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem. Za ten hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. V případě mladistvých je to polovina. Vražda byla velmi brutální.

K činu došlo v pondělí nad ránem v zahradní chatce ve čtvrti Střekov. Zavražděný muž tam podle svých přátel přespával asi dva týdny. „Já jsem tam bydlel rok a nikdy se mi nic nestalo. Byl to výbornej chlap, bezdomovcům pomáhal, krmil je. Byl to dvoumetrový chlap, kdyby byl na nohou, tak by se umlátit nenechal," myslí si kamarád oběti Jiří Česal.

Otec jednoho z obviněných řekl, že jeho syn nikdy neměl násilnické sklony. „Myslím si, že by to sám nedokázal, že ho navedl ten druhý. Měl nějaké problémy ve škole, ale to byly dětské věci," uvedl s tím, že s policií nikdy neměl problémy.