Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie opět řeší požár chaty Libušín

požár
požár
Foto: Pixabay

Vsetín - Policie se bude opět zabývat požárem, který v noci z 2. na 3. března 2014 zničil chatu Libušín na Pustevnách. Dosud obžalobě z obecného ohrožení čelil muž z Karvinska, který měl v roce 2007 zanedbat opravu komínových těles.

Okresní soud ve Vsetíně vrátil kauzu po podání obžaloby k došetření státnímu zástupci. Jeho stížnosti poté nevyhověla olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.

Obviněnému hrozí až osm let vězení. Kriminalisté zjistili, že požár nebyl založen úmyslně a že ho nezpůsobila závada na elektroinstalaci. Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína.

Obžaloba byla podána v květnu, ve stejném měsíci podle webu www.justice.cz vsetínský soud v neveřejném zasedání rozhodl o vrácení věci k došetření státnímu zástupci Jiřímu Sachrovi. O jeho stížnosti rozhodl krajský soud v srpnu. Rozhodnutí je tak pravomocné. Soud například požaduje zpracování posudku znaleckého ústavu ohledně příčiny požáru. Sachr následně rozhodne, zda podá obžalobu znovu.

Škodu vzniklou při požáru znalci nejprve odhadli na více než 50 milionů korun. Podle smlouvy, kterou uzavřelo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm s dodavatelskou firmou Archatt, bude obnova památky stát bezmála 80 milionů korun. Stavba repliky by měla začít na jaře příštího roku. Původní chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče.

Témata:  požáry

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.