Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování do Kanady se mění. Od listopadu potřebujete cestovní registraci eTa

Kanada, Ottawa
Kanada, Ottawa
Foto: Pixabay

Praha - Kanadská ambasáda dnes informovala, že Češi budou od 10. listopadu potřebovat pro cesty do Kanady nebo přes její území elektronickou cestovní registraci (eTa).

Povinnost obstarat si eTA platí pro občany zemí s bezvízovým stykem s Kanadou od března letošního roku v přechodném režimu, který měl vypršet dnes. Kanadská vláda ale rozhodla o prodloužení přechodného období do 9. listopadu.

Registrace prostřednictvím online formuláře zůstává nyní dobrovolná. Vstup na kanadské území bez předchozí registrace se toleruje například kvůli cestujícím, kteří si dosud nejsou vědomi nového opatření. Od 10. listopadu ale budou před nástupem do letadla vyžadovány od cestujících veškeré potřebné dokumenty, upozornila ambasáda.

"V praxi to znamená, že před cestou do Kanady je nutné přes internet požádat o registraci, bez ní není možné do Kanady letadlem vycestovat. Zpravidla to trvá několik minut, ale doporučujeme podat si žádost ještě před zakoupením letenky," doplnil pro ČTK mluvčí velvyslanectví Michael Vlček. Cestovní registrace se vyřizuje online za poplatek sedm kanadských dolarů (přibližně 130 korun). Platí maximálně pět let, nebo do vypršení platnosti pasu.

Pozor na neoficiální cesty k vyřízení eTA. Žádost je možné vyřídit pouze na portálu kanadské vlády! 

Témata:  Kanada cestování

Aktuálně se děje

6. května 2024 16:30

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Byl ozbrojen pistolí

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy