Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vnitro získalo anticenu za chaotické poskytování informací

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Hlavní anticenu v soutěži o ochotě úřadů poskytovat informace získaly ministerstvo vnitra a policejní prezídium. „Ocenění“ si zasloužily za „chaotické informování o policejní reformě“.

O výsledcích dnes informovala pořádající Otevřená společnost. Oldřich Kužílek za organizátory uvedl, že policejní prezidium k reorganizaci policie včetně slučování jejích elitních útvarů nejprve odmítalo uvést jakékoli podrobnosti. Posléze poskytovalo jen minimum informací o reformě, kterou kritizovalo i vládní hnutí ANO. Takový postup policie i ministerstva je podle něj v rozporu s povinností „informovat veřejnost přiměřeným způsobem", kterou ukládá kompetenční zákon.

Další cenu za neposkytování informací dostala od hodnotící poroty společnost ČEZ, která i navzdory rozhodnutí Nejvyššího správního soudu odmítla vyhovět žádosti o údaje podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Za útok na svobodu projevu dostala cenu obec Vestec u Prahy za zastrašování občana, s nímž je ve sporu.

Parlament ČR pak získal anticenu veřejnosti za náhubkový zákon, tedy za uzákonění možnosti odsoudit firmy včetně mediálních za pomluvu se sankcí až 20 let zákazu činnosti či jejich zrušení. Jen těsně podle pořadatelů unikla Parlamentu kladná cena, tentokrát za přijetí zákona o zveřejňování smluv v registru.

Anticenu dostal od veřejnosti také Ústav zdravotnických informací a statistiky za odepírání informací od porodech. Kladně byl naopak veřejností oceněn Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových za zveřejnění údajů o nemovitostech v držení státu a jejich využití nebo národní koordinátor otevřených dat Michal Kubáň.

Nejvyšší pozitivní ocenění získalo město Děčín za umožnění účasti veřejnosti na rozhodování, mimo jiné při plánování dálničního přivaděče. U poroty uspěli pražský zastupitelský klub pirátů, město Lanškroun a Lukáš Svoboda za web MapaSamospravy.cz, který umožňuje jednoduše dohledat dokumenty z 1200 radnic podle adresy.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:58

Putin nařídil armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy