reklama

Odůvodnění verdiktu zatím zveřejněno nebylo. Jasné je pouze to, že senát soudkyně Viery Horčicové zrušil 27. září jak původní rozhodnutí úřadu z dubna 2013, tak i navazující rozhodnutí tehdejšího předsedy ÚOOÚ Igora Němce. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Lenka Bradáčová, šéfka pražského vrchního státního zastupitelství, avizovala bezprostředně po právní moci rozhodnutí ÚOOÚ, že se hodlá obrátit na správní soud. Právě ona v únoru 2013 na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejnila platy nejen státních zástupců svého úřadu, ale také řadových zaměstnanců. Ochránci dat však tvrdí, že na to vrchní státní zastupitelství nemělo právo, protože použilo osobní údaje zaměstnanců k jinému účelu, než k jakému byly shromážděny.

Pokuta 100.000 korun je pak podle Bradáčové vzhledem k tomu, jaké sankce úřad ukládal v minulosti, disproporční. Proti tomu se však ÚOOÚ ohradil. Upozornil, že stejně vysokou pokutu muselo zaplatit například ministerstvo spravedlnosti za zveřejnění jmen soudců, kteří byli chybně označeni za bývalé členy KSČ.