Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zazimovat chatu? Máme pro vás pár tipů

Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Dům, novostavba - ilustrační fotografie
Foto: Crestyl

Praha - Blíží se zimní období, takže než své letní sídlo na dlouho opustíte, bude ho třeba připravit k zimnímu spánku. Je to důležité nejen kvůli tomu, aby chata v tomto období zbytečně nechátrala a nedošlo v ní k nějakým poruchám, ale také kvůli bezpečnosti.

Voda a topení

Mnoho problémů může v zimě udělat voda, pokud dostatečně nezajistíte přívody a odtoky. První věc, kterou proveďte, je vypnutí vody a topení. Zabráníte tak případnému vyplavení nemovitosti a poškození vnitřního vybavení.

Pokud se v celé chatařské oblasti na zimu voda vypíná, pak ji rovněž vypusťte z trubek. Mráz ji totiž může rozpínat a trubky nebo hadice pak snadno popraskají. Nezapomeňte ani na vodu v bojleru, kterou kompletně vypusťte.

Vypnutí elektřiny

Pokud chatu opouštíte na delší dobu, rozhodně vypněte elektřinu a vypojte všechny spotřebiče.

Úklid vnitřku

Všechny dražší věci, především elektroniku, starožitnosti a cennosti raději odvezte. Vystěhovat je potřeba také zbytky potravin ze spíže a kuchyňské linky, zbytečně by lákaly myši. Proti vlhkosti si pořiďte pohlcovač vlhkosti. Do skříní vložte prostředky proti molům. A nezapomeňte vyklidit lednici, ať ji na jaře nenajdete celou zelenou od plísně. Vymyjte ji a vypněte proud.

Okapy a střecha

Před zimou zkontrolujte okapy, aby nebyly zanesené a mohla skrz ně odtékat voda ze střechy. Měly by být čisté, bez spadaného listí, jehličí a jiných nečistot.

Stejně tak se ujistěte, že střecha unese případné nánosy sněhu. Pokud všechno neodstraníte, může se snadno stát, že voda nebude mít kudy odtékat a vydá se cestou, která se vám nebude líbit. Třeba přímo na fasádu.

Okna chaty důkladně zajistěte okenicemi. Na komín je vhodné instalovat kryt, aby do něj nepršelo a nesněžilo.

Zabezpečení chaty

Zloději si snadno vytipují stavení, ve kterých nikdo dlouho není a seberou všechno, co unesou. Nejjistější proto bude si do auta domů přibalit všechny dražší věci, především elektroniku, starožitnosti a cennosti.

Okna vybavte okenicemi s petlicí, na dveře přidejte bezpečnostní zámek a závoru. Až napadne sníh, občas ho na chalupu zajeďte odklidit; vaše přítomnost zloděje odradí.

Témata:  bydlení život domy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy