Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka zamíří do Švédska. Chce jednat o ekonomice i migraci

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka navštíví 3. a 4. listopadu Švédsko, kde bude mimo jednat se svým protějškem Stefanem Löfvenem. V delegaci budou také zástupci firem. Hovořit se má také o otázkách obrany.

Součástí delegace bude podnikatelská mise složená ze zástupců firem z oblasti energetiky, metalurgie a návazných strojírenských oborů, informoval dnes ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer.

Oba státy spojuje i ochrana vzdušného prostoru, neboť česká armáda už 11 let využívá nadzvukové letouny Jas-39 Gripen od švédského výrobce, společnosti Saab. Gripeny nahradily dosluhující sovětské letouny MiG-21. O jejich desetiletém pronájmu za téměř 20 miliard korun rozhodla česká vláda v roce 2004, další zhruba miliardu pak stála výzbroj. Předloni vláda schválila prodloužení pronájmu do roku 2027 s dvouletou opcí. ČR má za pronájem ročně platit 1,7 miliardy korun.

Sobotka bude ve Stockholmu jednat také o regionální spolupráci mezi visegádskou čtyřkou a skupinou severských a pobaltských zemí.

Dotknou se tak zřejmě i současné migrační krize, s níž se Evropa potýká. Švédsko, které má necelých deset milionu obyvatel, se loni spolu s Německem stalo pro běžence hlavní cílovou zemí. V roce 2015 Švédsko přijalo rekordních více než 163.000 žadatelů o azyl, letos Stockholm očekává 35.000 žádostí.

Témata:  Bohuslav Sobotka Švédsko

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.